Skönt med grönt i familjen Sparbys kök

2024-05-26

En blandning av nya och ärvda möbler och en blommig grön tapet skapar en ombonad och hemtrevlig känsla i familjen Sparbys nybyggda kök.

Familjen Sparby bor i ett ljusgrönt kedjehus från 2019 i Ultuna i södra Uppsala. Att valet föll på ett nyproducerat hus var inte givet från början. Jakob, som är uppvuxen i hus, och Sara, som är van att bo i lägenhet, hade svårt att enas om sitt drömboende men efter ett visst kompromissande hittade de snart det perfekta huset för familjen: ett nyproducerat kedjehus som fortfarande var på planeringsstadiet. De bestämde sig snabbt och hade turen att få välja hus först av alla spekulanter. Det blev en hörntomt med lagom stor trädgård och en skogsdunge utanför.
– Vi har verkligen valt precis det hus vi vill ha på gatan, säger Sara.

Själva huset började planeras redan två år innan det var dags att flytta in. Det var en lång väntan och under tiden fick de fundera på alla olika val som måste göras när man bygger ett nytt hus. Särskilt mycket funderande och planerande gick till köket, allt från vitvaror och skåpluckor till bänkskiva och beslag. Sara berättar att det fanns stora möjligheter att välja olika material från husleverantörens utbud och resultatet blev ett stilrent kök med släta luckor i en ljusbeige nyans med guldfärgade beslag, vitt kylskåp, vit ugn och en mörkgrön bänkskiva av marmor som pricken över i:et.
– Bänkskivan är en av mina favoriter och jag är glad att vi vågade satsa på den. Den lyfter hela köket och gör att det inte alls känns som nyproduktion, säger Sara.

Köket är nyproducerat men känns personligt.

Planlösningen på husets bottenvåning är öppen och social och arbetsköket förbinder naturligt matplatsen med vardagsrummet. Som en motpol till det nyproducerade där många hus ofta inreds med kliniskt vita kulörer har familjen Sparby satsat på en personlig stil med mycket mönster och färg. Kökets matplats har precis fått en blommig tapet med retrokänsla som passar bra ihop med skåpluckorna och bänkskivan. Även vardagsrummet har en grön nyans på väggarna vilket gör att hela nedervåningen bildar en harmonisk enhet.
– Innan vi satte upp tapeten ville ingen sitta här och hänga, berättar Sara. Nu sitter vi här hela tiden. Barnen pysslar och gör läxorna, och jag jobbar.

Familjen Sparby gillar att blanda gammalt och nytt. I taket hänger en IKEA-lampa och under den står Jakobs mormors köksbord från 60-talet. Vid väggen står en äldre stringhylla full med vackra kokböcker som vittnar om familjens stora matlagningsintresse.
– Jag lagar mycket mat med min äldsta dotter. Just nu älskar hon att laga Pad Thai, berättar Sara.

Efter att ha bott i huset i snart två år har familjen Sparby insett att det är en stor fördel med att bo i ett nyproducerat hus eftersom man får möjlighet att skapa det man vill ha redan från början.
– Men våga satsa på tapeter och färger, tipsar Sara. Det ger en helt annan känsla.

Personligt:

Här bor: Sara och Jakob Sparby med barnen Britta 4 år och Majken 7 år.
Gör: Sara är journalist, Jakob är läkare.
Bor: I ett ljusgrönt kedjehus i Ultuna i södra Uppsala. Byggår 2019.
Det bästa med köket: Bänkskivan i mörkgrön marmor.

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.