Så fixar du uteköket

2024-04-19

Visst är det något särskilt med att laga mat i en grönskande trädgård, där doften av färska örter, blomster och gräs blandas med god mat som tillagas på grillen, gärna med härlig kvällssol. Så här kommer du igång med ditt utekök!

Steg ett till ditt nya utekök är att prova ut en lämplig plats. Vill du ha det i nära anslutning till ditt vanliga kök? I hörnan av trädgården med morgonsol? Eller kanske ställt mot en fondvägg av högresta buskar, ett plank eller en mur?

Njut av matlagningen i trädgården med en graf-iskt skulptural grill. Naturligt patinerad.

Första sommaren kan det vara en god idé att hålla dig till flyttbara bänkar av enklare slag för att testa dig fram. I varje fall om du siktar på ett stationärt utomhuskök som du bygger själv.

Maxat utekök med gasolgrill och sidobrännare i rostfritt stål.

Alternativet är att köpa ett färdigmonterat utekök försett med hjul. På marknaden hittar du idag allt från lyxvarianter till budgetkoncept: En bekväm lösning för dig som önskar ett utekök utan att vilja lägga tid på att göra det själv. Köket blir sedan enkelt att ställa in under hösten.

FOTO: IKEA

El och vatten är oftast relativt enkelt att dra till uteköket, särskilt om du väljer att placera det i anslutning till huset. Att ha rinnande vatten och belysning lyfter uteköket och gör det mer användbart. El ger också möjlighet att använda köksmaskiner och att ha en kyl i uteköket. Här måste du dock ta hjälp av en fackman, åtminstone vad gäller eldragning.

Svensktillverkat utekök av tålig kärnfuru från Norrland med blandare och vask.

När det gäller material, tänk hållbarhet och naturmaterial. Trä, betong, rostfritt stål och natursten är säkra val.

Checklista utekök

• Välj rätt plats.
• Satsa på hållbara material.
• Dra vatten och el (efter önskemål).
• Säkra mot regn och kyla.

Bygga själv eller köpa färdigmonterat?

Om du bygger eget har du ett roligt projekt framför dig och kan sätta din personliga prägel på uteköket. Köper du en färdig paketlösning kan du komma igång direkt och hänge dig åt själva upplevelsen. Enkelt och bekvämt!

Från budget till lyx

Bland uteköken finns de enklaste av de enkla: en bänk för avlastning och en grill. Inget vatten, ingen el dragen. Du kan också gå all-in och skaffa, inte bara en bra gasolgrill utan kanske också en muurikka för att woka, ett rökskåp för att röka fisk, en pizzaugn och en kolgrill. Allt för att maxa matlagningen. Här är det självklart med draget vatten och el, diskho, stora avlastnings- och arbetsytor och god belysning.

Tips!

Ett utekök måste inte bli ett kostsamt och invecklat projekt, det viktigaste är att komma igång! Enklast är att bära ut ett gammalt träbord. Då har du en stabil arbetsbänk som går att komplettera med en grill. Sedan kan du bygga vidare därifrån.

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.