Småbilar med stora förtjänster

2024-07-15
”Familjebil” – vad betyder det? Eftersom familjer nuförtiden kan se ut på så många olika sätt har förstås även begreppet familjebil vidgats.

Termen familjebil kom in i svenska språket under 1900-talets andra hälft – efter det att Saabs herrgårdsvagnar och andra kombimodeller börjat lanseras under tidigt 1960-tal. Den hittills typiska familjebilen har inneburit plats för två vuxna, två till tre barn och ett stort bagageutrymme.

Många familjer klarar numera sina transportbehov även med rymliga småbilar – och de gånger man ska göra längre resor kan man ju faktiskt hyra, alternativt låna, en större bil. Exempelvis genom medlemskap i en bilpool.

Vilka familjebilar – ja, i ordets traditionella mening – är i dagsläget mest populära? Såhär svarar Carl-Erik Stjernvall på Motormännens riksförbund:
– Trenden går mot något mindre bilar. Nybilsförsäljningen visar att det säljs fler VW Golf än VW Passat, och fler Volvo V/S/XC60 än Volvo V/S90 och så vidare. Även många småbilar finns att köpa som kombi, så att barnvagn eller annat skrymmande får plats. En sådan bil ger såklart lägre ägandekostnader jämfört med en större modell, vilket många uppskattar. MPV:s, alltså de lite högre byggda familjebussarna, är lika populära som vanligt.

Vad bör man särskilt beakta om man ska köpa en bil och ha som just familjebil?
– Tänk noga över det utrymme som behövs, fundera på bilens storlek och kontrollera även fästen för barnstolar. Gör däremot inte misstaget att planera för packningen till den årliga sportlovsresan. En sådan bil blir onödigt stor och dyr för alla de vanliga vardagsbehoven. Det kan vara bättre att hyra en bil vid ett sådant enstaka tillfälle. En familjebil behöver sällan ha racerbilsprestanda. Titta gärna på de svagare motorvarianterna. Det kan skilja tusenlappar i skatt och försäkring på samma bilmodell enbart beroende på motorstyrkan.

Några suv:ar som blivit särskilt populära som familjebilar?
–  Stora äldre suv:ar börjar bli riktigt billiga som begagnade, på grund av att de är oerhört dyra i drift. Äldre Volvo XC90, BMW X5, Mercedes och Range Rover kan till exempel verka vara ett häftigt val för en rimlig summa pengar, men dieselmodellerna har ofta en fordonsskatt på 10 000–12 000 kronor per år! De senare åren är det istället de mindre SUV-B-modellerna som blivit populära. Mer sansade mått, utrymmen och ägandekostnader.

Samtidigt uppger Stjernvall att förbundet får fler och fler frågor om biogas i takt med att tankstationerna ökar i antal.
–  I norra Sverige är tankställena ännu få, men söderut innebär gasbilar nästan bara fördelar. Billigare än flytande bränslen, låg eller ingen skatt och klimatsmart!


Fakta:

Enligt Bil Sweden registrerades 372 318 nya personbilar under 2016, vilket är en ökning med 7,9 % jämfört med 2015.


RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.