Glasklara utsikter inför vintern

2024-06-15
Varje år byter tusentals villaägare fönster på sina hus, trots att de gamla inte nödvändigtvis är uttjänta. Varför då, kan man undra? Det är ju ändå en stor och kostsam investering som man väl inte gärna gör i onödan. Och nu inför höst och vinter är det väl ändå inte aktuellt att göra slag i saken? Eller?

Faktum är att det är fullt möjligt att byta fönster året om. Det går oftast mycket snabbt när proffshantverkare är i farten, ett fönster i taget. Det är alltså inga problem att byta mitt i vintern. Det är bara vid extrem kyla, blåst eller kraftigt regn som man bör avvakta bättre väder.

Då är frågan varför byta? Ja, är de gamla och uttjänta är svaret givet. Men som sagt, det kan vara på sin plats att fundera på fönsterbyte även om de inte gjort sina 30-40 år. Ofta kan det vara i samband med en större fasadrenovering, som inte brukar rekommenderas utan att samtidigt se över fönster och dörrar. Det kan alltså handla om både husets utseende i sin helhet och om energisparande. Men också om bekvämlighet. På tal om bekvämlighet väljer de flesta att köpa fönster från ett företag som även erbjuder själva installationen.

Vilken typ av fönster ska man då välja? Huvudalternativen ifråga om material är trä, aluminium och PVC/plast. Bland dem finns det sedan finns en uppsjö av olika fönstertyper, precis som det finns väldigt många fönstertillverkare och varumärken. Frågan är vilka prioriteringar man själv gör.

Fönster Foto:Lars Lööv/Svenska Fönster

Foto: Lars Lööv/Svenska Fönster

För de allra flesta är det högsta prio att fönstren är energisnåla, andra att de har en klassisk alternativt modern design. För många är det också viktigt att fönstren är underhållsfria. Väljer man ett fönster med aluminiumbeklädd träram har man ett i det närmaste underhållsfritt fönster. De står idag för 67 procent av det säljs på den svenska marknaden.

Oftast är det klokt att välja ett fönster som passar där det gamla fönstret suttit så att ingreppen i fasaden inte blir så stora. Det är med andra ord en hel del att fundera över och ta hänsyn till. Ett gott råd, planera fönsterbytet i god tid. Vilken fönstertyp passar bäst till just ditt hus? Jämför priser och begär in offerter från olika tillverkare innan du beslutar vilket företag du vill anlita. Tänk också på leveranstiden. Det kan givetvis variera, men räkna åtminstone med 6-8 veckor.

De flesta väljer numera 3-glasfönster som är standard för energieffektiva fönster. Dagens 3-glasfönster kan vara upp till 70 procent mer energisnåla än gamla tvåglasfönster. Ett tvåglasfönster kan fungera när kraven är lägre på energiförbrukning och komfort. Vid låga utetemperaturer blir isolerförmågan i ett tvåglas avsevärt sämre än för ett treglas. Skillnaden är att man med tre glas får en extra luftspalt mellan glasen, som hindrar kylan att ledas genom fönstret, jämfört med två glas.

3-glas fönster i genomskärning. Foto: Ekstrands

3-glas fönster i genomskärning.
Foto: Ekstrands

Det man som konsument ska kolla är fönstrets U-värde, det vill säga måttet på den energi som fönster och andra byggnadsmaterial släpper igenom. Ju lägre U-värde desto bättre isolering. Observera att U-värdet handlar om hela fönsterkonstruktionen, alltså inte bara om själva glaset utan också om båge och karmar. Bäst att kolla upp när man tittar på de olika fönsteralternativen.

Det som framförallt oftast utmärker ett bra fönster är att det släpper in solvärmen samtidigt den sköna rumsvärmen hindras att försvinna ut. Alla typer av fönster har naturligtvis sina för- och nackdelar. Som i allt annat finns det bra och mindre bra kvalitet även i fråga om fönster. Frågan är vad man till syvende och sist är villig betala och vad man får för pengarna. En sak är säker, kvalitet kostar alltid lite mer, oavsett vilken fönsterkonstruktion man väljer.


Att tänka på:

Vilken typ av fönster du än väljer, kolla upp garantier, ta flera jämförbara offerter, prata med grannar, vänner och bekanta om hur de gjorde och vilka de anlitade och vad de rekommenderar. Ta också gärna kontakt med din kommuns energirådgivare för gratis rådgivning.


Foto i toppen: Ekstrands

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.