Statligt stöd för laddning av bilen

2024-04-19
Funderar du på att skaffa en elbil? Då kan det snart vara dags att göra slag i saken. I februari nästa år träder nämligen det nya ladda-hemma-stödet i kraft. Regeringen hoppas med detta att fler ska välja elbil framför fossildrivna bilar.

Varje år släpper transportsektorn ut ungefär 17 miljoner ton växthusgaser, enligt Naturvårdsverket. Av dessa 17 miljoner ton står personbilar för hela 60 procent. Med nya insatser, bland annat det nya ladda-hemma-stödet hoppas regeringen att utsläppen ska minska. Så pass mycket att Sverige om 27 år inte släpper ut några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären.

Vi gör nu som vi har lovat

– Vi gör nu som vi har lovat och genomför en ambitiös politik för att ställa om det svenska samhället. Vi tar de stora greppen som behövs för att ställa om industrin och transporterna och gör det samtidigt lättare för människor att ha en hållbar vardag, säger Isabella Lövin.

Stödet gäller dig som privatperson som installerar laddning för el- eller hybridbil hemma, vid ditt hus eller din stuga. Du behöver däremot inte vänta till februari med installationen. Installation som görs redan efter årsskiftet ger rätt till bidraget. Du kan få ett stöd som motsvarar upp till hälften av de bidragsberättigade kostnaderna, såsom kostnader för laddbox och framdragning av el. Du kan högst få 10 000 kronor per fastighet.

Läs mer om regeringens klimatbeslut:  Regeringen

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.