Bilen för familjen

2024-06-15
”Familjebil” behöver inte vara synonymt med en dyr och påkostad kombi. Det finns åtskilliga rymliga småbilar – låt oss säga inom ”Golf-klassen” – som mycket väl i många fall kan passa som familjebil.
Carl-Erik Stjernvall, Teknisk expert

Carl-Erik Stjernvall,
Teknisk expert

De flesta familjer kanske inte alls behöver en stor och tung kombi. Många gånger kan man klarar sig utmärkt med en stor småbil.

Vilka är då alternativen för den familj som inte vill eller har råd att satsa på just en kombi?
Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Motormännens riksförbund:
– Det finns många bra bilar att välja på, och faktiskt inte så många som är riktigt dåliga. Beroende på behov går det inte alltid att ha en liten bil – då skulle jag tipsa om att istället titta på begagnade bilar som rullat några år. Sedan är vissa märken generellt billigare än andra.
– Många skulle kanske säga att Audi, Volvo eller Mercedes är mer ”premium”, och kostar därefter, så titta på de mer ekonomiska alternativen; Renault Clio kombi, eller Fiat Tipo; båda exempel på bilar med en lägre prislapp, men som ändå ger mycket utrymme och bil för pengarna.

Vilka är de populäraste bilarna inom detta segment?

– Exempelvis Volkswagen Golf, Toyota Auris och Kia Ceed. De nya bonus-malus-skatterna som gäller från 1 juli gör att många nu börjar titta på bilar med mindre motorer med låga utsläpp, eller bilar som kan drivas på alternativa drivmedel såsom biogas, eller som har hybriddrift och därmed lägre utsläpp. Den extra höga malus-skatten som gäller de första tre åren börjar vid 95 g CO2/km.

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.