Grilla som en vinnare

2024-05-26

För några år sedan blev Jessica Ortman första kvinna att ta hem segern i tv-kampen Grillmästarna. Hon var dessutom en av kvalvinnarna året efter i Grill & BBQ SM – här delar hon med sig av sina bästa tips.

Att grilla är en konst. Det vet Jessica Ortman från Huddinge. Hon har grillat på lite högre nivå i 15 år.
–Det var då jag började fatta poängen och sedan dess har det varit en resa i att experimentera. Jag har bland annat provat att reglera temperaturer och att grilla med lock, för att få fram lite olika smaknyanser. Som det ser ut just nu kör jag mycket kyckling, skaldjur och musslor. Men det blir samtidigt lite högrev, entrecôte och beef ribs, eftersom jag hittat en fantastisk köttbonde i Flen. Jag jobbar även en hel del med tillbehören och försöker komma på sides med grönsaker, potatis och sötpotatis som blir fräscht ihop med grillat.

Jessica äger idag fem klotgrillar från Weber, en gasolgrill, ett rökskåp, en keramisk grill, två helgjutna aluminiumgrillar och två portabla grillar. Dessutom har hon en rejäl arsenal av tillbehör, som gjutjärnspannor, wokpannor och tändrör.
–Jag är en grillnörd, jag vet, säger hon.

Favoriten är klotgrill tillsammans med briketter och rökspån av körsbär, pekan eller hickory.
–Jag brukar köra på låg temperatur. Ett bra tips är låta allt ta sin tid, så att köttsaften får rinna igenom. Krydda upp ordentligt – och ha på glaze precis i slutet, eftersom det innehåller socker och snabbt kan brännas vid.

Hur mycket kryddning som går åt beror på köttet, menar hon. Till nötkött räcker det oftast med salt och peppar. Har du däremot tänkt grilla fläskkarré kan du grunda genom att klappa in rub i köttet. Något som får fram fantastiska smaker, enligt Jessica.

Men det är naturligtvis inte bara kött som går att grilla.
–Jag har en bonusdotter som är vegetarian, så det blir även mycket grönsaker. Pumpa, blomkål, kronärtskockor och sötpotatis. Det är bara att tuta och köra, men pumpan är ju ganska stor och har en hög densitet. Det gör att du får räkna med en till två timmar i tillagningstid. Börja med att dela den och pensla sedan på med smör mellan varven. Salta och peppra, håll locket stängt och låta den gå på låg temperatur. Det är verkligen grundtipset vid all grillning – ha inte så bråttom. Och glöm inte att det är viktigt med bra råvaror.

Vill du få till en snabb uppstart kan du förstås använda en gasolgrill. Då behöver du inte stå och ratta med luftspalter. Det är som att vrida på en spis.
–Gasolgrillen är perfekt för vardagar, om du ska brassa på några hamburgare. Eller om du har vänner över och det inte finns tid att stå vid grillen en hel kväll. Kolgrillen är lite mer för helgmys, när du har tid att tända på och stå i värmen och götta dig. Den brukar bli en bra samlingspunkt och stämningshöjare. Sedan finns det ju keramiska grillar som kan hålla låga, jämna temperaturer i många timmar. Där lägger du in maten och kommer tillbaka och hämtar den långt senare.


Tips

Välj gasolgrill för en snabb uppstart, kolgrill när du har mer tid och keramisk grill när du vill hålla låg temperatur länge.


Grillmästaren Jessica Ortman äger elva grillar och ett rökskåp. Favoriten är klotgrillen tillsammans med briketter och rökspån av körsbär, pekan eller hickory.

Recept på grillade musslor.


Foto i toppen: Nicolas Vahe.

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.