4-hjulsdrift populärt

2024-03-29

Sedan stadsjeepar blev trendiga på 1990-talet har fyrhjulsdrivna fordon blivit allt populärare i Sverige. År 2005 var 10 procent av alla sålda bilar i landet fyrhjulsdrivna – idag nästan 40 procent.

Generellt betraktas fyrhjulsdrift som en teknik som ökar säkerheten och ger bättre vägegenskaper vid vinterväglag – liksom förbättrad framkomlighet på snöiga eller allmänt dåliga vägar.

Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på konsumentorganisationen Riksförbundet M Sverige (tidigare Motormännens riksförbund), konstaterar att efterfrågan på fyrhjulsdrivna bilar blivit stor – trots att de i regel är dyrare och drar mer bensin.

Fyrhjuldrift innebär dock inte att per automatik något slags säkerhetsgaranti. Som vid all bilkörning hänger säkerheten på föraren. Carl-Erik Stjernvall berättar att fyrhjulsdrift allmänt sett ger bättre framkomlighet men det gäller att inte vaggas in i en falsk trygghet:
– Man hinner helt enkelt komma upp i högre farter innan man märker att underlaget sviker; att det är halt eller liknande. Studier har visat att detta kan innebära en ökad olycksrisk. På vanliga, normalt underhållna vägar, är den egentliga nyttan med fyrhjulsdrift begränsad.

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.