Så gör du en bra bilaffär

2024-05-26

Bilförsäljningen i Sverige går som tåget. Antalet sålda bilar ligger på historiskt höga nivåer. El- och hybridbilar kommer starkt – samtidigt som segmentet suv-ar och fyrhjulsdrivna bilar tar en allt större marknadsandel.

För alla som funderar på att i dagsläget köpa bil: Vilka är alternativen när det gäller finansiering? Carl-Erik Stjernvall:
– Allt fler väljer att ha sin nya bil på privatleasing. För en del kan det vara ett vettigt alternativ. Om det är en bra affär eller inte beror på flera saker. Tänk på kostnaderna: 2 995 kr/månad kan låta rimligt, men det blir mer än 100 000 efter tre år. En begagnad bil kan många gånger vara en mycket bättre affär. En ny bil tappar mycket i värde den första tiden, privatleasing är inget undantag – även om kostnaden göms i månadshyran. Ett annat problem är att många villkor är otydliga. Vad händer exempelvis om ränteläget förändras?

Innan man undertecknar ett leasingavtal gäller det alltså att lusläsa villkoren – och samtidigt vara medveten om att man under hyrtiden måste sköta om bilen som om man själv ägde den.

Klaus Silfvenius på Motorbranschens riksförbund, berättar att du som leasingkund till exempel måste ha koll på att du inte kör fler mil än vad som står i avtalet:
– Där det brukar bli problem, är om bilen vid återlämnandet är mer sliten än vad som kan bedömas som normalslitage eller om bilen har skador; kostnader som då användaren får stå för. Tyvärr inser många inte detta utan återlämnar bilen med parkeringsskador etcetera och får sedan en kalldusch när det kommer en avslutsfaktura för skadorna.

– Givetvis måste man vara mer påläst när man kör någon annans bil (finansbolagets). Äger man bilen själv kan man förstöra den som man vill – även om försäljningsvärdet förstås minskar.

Mer information finns på Konsumentverkets hemsida.


För- och nackdelar med privatleasing
Enligt Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på konsumentorganisationen Riksförbundet M Sverige

+ Lätt att få en överblick över kostnaderna.

+ Tillgång till ny bil utan kontantinsats.

– Behövs tillstånd för att resa utomlands.

– Ofta omöjligt att bryta avtalet i förtid.

– Svårt att vid återlämnandet bedöma vad som är normalt slitage.


4 sätt att finansiera bilköpet
Enligt Klaus Silfvenius, Motorbranschens riksförbund

1) Köpa genom att använda eget kapital.

2) Genom egen finansiering, exempelvis banklån.

3) Genom finansering/billån/avbetalning som erbjuds av säljaren.

4) Privatleasing. Privatleasing innebär, juridiskt sett, långtidshyra av en bil, oftast för en 24—36 månader lång period. Därefter kan man, om lesasinggivaren tillåter, få köpa bilen, till uppskattat marknadspris.


Foto i toppen: BigStock

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.