Husbil eller husvagn

2024-05-26

Sverige är idag ett av Europas husvagn- och husbilstätaste länder. Och marknaden bara fortsätter att växa. Det måste uppenbarligen vara något speciellt med campinglivet. Och kanske särskilt i dessa coronatider, då utlandsresor inte känns särskilt aktuella.

Husvagn och husbil är olika typer av fordon. En husvagn fungerar bara tillsammans med ett annat fordon, dragbilen. Det gör att vagnens rese- eller vägegenskaper är helt beroende av hur dragbilen är beskaffad. Husbilen däremot är ett självständigt fordon med de begränsningar kompromissen mellan bostad och bil ger. Samtidigt gör kombinationen bil och bostad att husbilen blir kompaktare och därmed betydligt mer lättmanövrerad i trafiken.

Å andra sidan – när husvagnsåkarna väl kommit fram till sin destination, kopplar de loss dragbilen från husvagnen och har därmed mycket stor rörlighet och frihet att besöka svårtillgängliga resmål.

Boendet är också annorlunda och förutom utrymmet som nästan alltid är generösare i en husvagn så finns det en annan stor skillnad och det handlar om vikter. Husbilarna är inte lika känsliga för detaljer som till exempel stora vattentankar eller el-alstrande generatorer och omvandlare, vilket i sin tur ger komfort som hemma då man kan använda sig av vanliga saker som kaffebryggare, hårtork, brödrost och annat utan att vara kopplad till elnätet.

Det finns alltså för- och nackdelar med båda alternativen. Vilket alternativ som passar bäst för just dig och din familj, beror i slutändan på era behov och önskemål. Det är dyrare att ha husbil men man ska inte glömma bort att husvagnen måste kopplas till en bil. Jämför man kostnaderna för husvagn plus dragbil med kostnaderna för husbil blir siffrorna annorlunda och skillnaderna mindre.


Fakta

I dag finns cirka 90 000 registrerade husbilar och cirka 290 000 husvagnar.
Källa: husvagnochcamping.se


Foto: Frankia

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.