Perfekt tid för plantering

Redaktion

Funderar du på att plantera nytt i trädgården till våren? Gör det redan nu! September är faktiskt den bästa planteringsmånaden på hela året. Du sparar tid, arbetsbörda och kan dessutom fynda i trädgårdshandeln.

Det finns flera anledningar till varför hösten är perfekt tid att plantera nytt i trädgården. Jorden är fortfarande varm efter sommaren samtidigt som luften är fuktig - gynnsamma förhållanden för nya planteringar att etablera sig! Det innebär också att du inte behöver vattna lika ofta som på våren då den starka vårsolen ligger på. Grävandet är heller inte lika ansträngande nu när jorden är fuktig.

Biologiskt odlade trädgårdshallon 'Ottawa'. Foto: Plantagen

Nu har du även färskt i minnet hur trädgården ser ut vid blomning. Har du saknat något under vår och försommar? Varför inte satsa på nya bärbuskar att kunna njuta av nästa sommar? Utbudet av växter är stort i plantskolorna nu. Både perenner och rosor är ofta dessutom på rea under hösten. Även om de ser oansenliga ut i butiken så blir de praktfulla nästa år om du sätter dom i jorden nu.

Planterar du nu blir det också mindre att göra på våren, vilket ger mer tid att njuta av den första vårsolen. Ett extra stort plus är också att plantorna kommer att blomma mer och ge mer frukt, redan under första året.

3 skäl att plantera på hösten

  1. Säkrare etablering Växterna rotar sig bättre och får betydligt bättre förutsättningar att klara försommartorka jämfört med hur vårplanterade växter har det.
  2. Tidigare start Höstplanterade växter hinner växa sig större och blomma mer under sin första säsong.
  3. Säsong hela hösten Buskar, barrväxter, rosor, perenner, träd, klätterväxter, lökväxter – allt kan du plantera från början av september. Rosor, lövfällande träd och buskar, klätterväxter och perenner kan du dessutom fortsätta plantera till långt in på hösten, ända tills tjälen går i jorden.

Känsliga träd och buskar bör beskäras under JAS-månaderna.

Källa: Blomsterlandet

Foto toppbild: Nelson Garden