Planera för poolen

2024-06-15
Allt fler villaägare satsar idag på en pool i trädgården. Och visst vore det väl härligt med svala dopp i högsommarvärmen, soliga vattenlekar eller poolhäng med vännerna? Nu är det dessutom en bra tid på året att börja planera poolbygget. Här får du ta del av trädgårdsarkitekternas bästa tips. Spana in!

Mysiga uteplatser. Välkomnande grönska. Smart förvaring. För många är det nog sinnebilden av en lyckad trädgård. Med en pool får du dessutom ett naturligt blickfång på hustomten. Kanske drömmer du om en ljusblå, karibisk havspärla eller en mörk skogstjärn, outgrundlig och John Bauer-trolsk? I så fall är det bara att riva tag och börja planera. Som ett första steg bör du naturligtvis ta reda på om din vision är praktiskt genomförbar.

Skissa runt hejvilt, gör listor, gå ut i trädgården och inventera. Försök att skaffa dig en överblick, tipsar Karin Janrik, författare och trädgårdsarkitekt med över 25 års erfarenhet.

Hon menar att alla delar i projekteringen hänger väldigt tydligt ihop.

Hur ska till exempel maskinerna komma in och vilka material ska du ha? Är du välbekant med din trädgård eller nyinflyttad? I det senare fallet kan det vara bättre att bo in sig och avvakta med poolen första året för att se hur området är. Ta gärna kontakt med en lokal trädgårdsexpert som kan vägleda dig.

Janrik tycker även att du bör blanda in hela familjen i planeringsarbetet – och se till att jobba in poolen ordentligt i trädgårdsmiljön. Väderstreck och solens dagliga vandring är viktiga faktorer att ta hänsyn till.

Har du en liten tomtplätt kan poolen med fördel placeras i anslutning till huset, menar hon.

Är trädgården däremot större går det att förlägga den en bit längre ut för att lyfta blicken. I en bergssluttning kan samtidigt läget nyttjas för att skapa en klättrande lösning med riktig wow-faktor-utsikt.

En annan expert, trädgårdsarkitekten Karin Malmberg, delar Janriks uppfattning om att du bör välja platsen med eftertanke.

Det är ju inte så lätt att byta läge när poolen väl är anlagd, kommenterar hon med ett mjukt skratt.

Men Malmberg anser också att du bör tänka i termer av behov.

Var ska du förvara den stora skräphoven som du använder för att rensa vattnet och hur löser du de tekniska frågorna runt poolen, med värmepump, vattentillförsel och el? Det finns mycket att ta hänsyn till. Vilken pooltyp vill du ha? Markpool, ovanmarkspool, infinitypool eller spabad? Önskar du poolliner, mosaik? 

Sedan är det såklart fler detaljer att räkna in. Inte minst pooltrappan, som brukar bli något av en samlingspunkt. Ska den sitta inuti eller utanpå?

Du kan även välja om du vill ha en sluttande botten eller samma baddjup rakt av.  Dessutom finns det lite olika alternativ för övergången mellan poolen och dess omgivande material. Detta kan till exempel ligga i linje med vattenytan. Det kan vara överskjutande, som en droppnäsa – eller upphöjt, som en sarg.

Sedan måste belysningen arrangeras på ett sätt så att man inte blir bländad, och det ska ofta till vindskydd och insynsskydd, påpekar Malmberg.

När det gäller materialet i toppskiktet runt poolen kan du botanisera bland natursten, betongplattor och trä.

Trä värms fort och gör det lätt att bygga i olika former, medan skiffer är lite elegantare, reflekterar Karin Janrik.

Karin Malmberg fyller i att de vanligaste träslagen är tryckimpregnerat trä och sibirisk lärk, även om lärken kan ge stickor. Men glöm inte heller att du bör skapa en privat sfär runt poolytan, som likväl är barnsäker. Bra avskiljare är plank och staket, alternativt en spaljé med klätterväxter eller en välklippt häck.

Försök att få till en balans mellan materialen, tipsar Janrik och påpekar samtidigt att det kan vara mysigt med en pergola i närheten av poolen, som erbjuder sittplatser under tak.

Även matplats och grill under bar himmel kan bli ett trevligt inslag vid poolen. Eller ett utekök.

Det behöver inte vara jättemärkvärdigt, så länge det är brandsäkert. Den enklaste varianten är en grillplats med avlastningsytor, men du kan också bygga en spaljé med tak, tre väggar och hyllor där du kan hänga upp saker. Det förhöjer både känsla och användbarhet, säger Janrik.

Kvarstår så växtligheten.

Sätt inte träden för nära poolen, så att löv eller frukt faller i, råder Karin Malmberg.

Hon tillägger att allt bör ha rätt proportioner och att många idag tycker det är fint med stora krukor i anslutning till poolmiljön. Dock innebär krukor mer skötsel jämfört med växter nergrävda i marken. 

Det är också viktigt att det ser ut som om poolen ligger inlemmad i trädgårdens grönska och inte bara blivit utkastad i terrängen på måfå.  

Att ta alla dessa beslut kan givetvis kännas svårt, men Karin Janrik rekommenderar att du delvis utgår från husets stil när du formger din trädgård.

Du kan inscenera ett böljande, organiskt naturrum eller en stram utemiljö med raka linjer och strikta geometriska former.


Karins Janriks bästa tips

Fokusera gärna på växterna och använd trädgården för att påverka miljön. Idag har vi ett väldigt ensartat jordbruk, så villaägare kan göra en god insats för pollinatörer som fjärilar, humlor och bin.


Se upp!

Glöm inte att kontrollera i förväg om några av trädgårdsingreppen du tänkt göra är belagda med bygglovsplikt.


Värt att veta

Pooler kan anläggas på så gott som alla underlag, men ofta styr underlaget hur man bygger. I Sverige har vi dessutom mycket varierande markförhållanden. Norrut kan det till exempel vara djupgående tjäle i marken vintertid och i kuststaden Gävle hittar du mycket sjöbotten och pinnmobacke. Stockholmstrakten präglas däremot av sprängsten, blålera, berg och åkermark, och söderut, som i Skåne, kan det skifta mellan torräng, lera och berg.

Karin Malmberg SNITSIG Trädgård & Landskap AB (kopia)

 

Karin Janrik och Karin Malmberg SNITSIG Trädgård &  Landskap AB


Illustration i toppen: Suzanna Vilkovska.

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.