Ta hand om din altan

2024-06-15
För att din altan ska hålla sig snygg behöver du underhålla den med jämna mellanrum, vilket kan innebära en gång om året – eller mer sällan om altanen är byggd av tryckimpregnerat virke.

Den viktigaste orsaken att behandla träterasser är att minska fuktupptaget för att minska sprickbildning. Hålls träet torrs minskar även mögel- och algpåväxt.

Även en ytbehandlad altan kommer att gråna/blekna en smula med åren och vill man återfå en djupare färg kan man med fördel behandla med träolja.

Innan behandling ska träet vara friskt och rent. Då håller behandlingen längre och det är mindre risk för gångstråk och alg- och mögelangrepp. Använd inte såpa innan behandling, det finns särskilda tvättmedel som ska användas för att ta bort gammal olja och nedbrutet trä. Det är ner på knä som gäller; skrubba ordentligt! Skölj därefter. Om man använder högtryckstvätt bör man ta det varsamt så att altanen inte skadas av trycket.

Efter rengöringen ska altanen torka ordentligt, annars fäster inte oljan som den ska. Så kallat tryckimpregnerat trä har ett rötskydd, men tar ändå upp fukt och riskerar att spricka. Det bör också behandlas för att reducera fuktupptag. Det bör behandlas så snart det är torrt och skall trots den vanliga uppfattningen inte stå obehandlat ett år innan behandling. Om man väljer att olja in sin NTR-impregnerade altan är det viktigt att använda en olja med mögelskydd. Annars kan trallen svartna på en vecka.

Impregnerat trä ska vara NTR-klassat (impregnering enligt Nordiska Träskyddsrådet) om man ska kunna lita på att det håller i längden. Det nordiska klimatet är nyckfullt med stora kast mellan värme och kyla.

I vissa fall kan det vara läge att slipa sin altan. Om den är gammal och sliten och verkar absorbera träolja dåligt kan en ytslipning göras. Tänk på att använda en skyddsmask, eftersom trädamm kan vara skadligt att andas in.

Alla har inte underhållsfria ytbehandlade altaner och då krävs det att man oljar in regelbundet.

Cederträ är rötbeständigt av naturen, men bör oljas in för att färgen ska bibehållas. Ytliga alger och smuts kan tvättas bort.

Furu och lärk behöver egentligen ingen behandling, men kommer att gråna. Om du ändå vill olja in kan en behandling med borsalt mellan träet och oljan vara bra för att slippa mögelangrepp.

Tropiska träslag som teak och cumaru är väldigt hårda och tåliga. De grånar på sikt av solen, men kräver ingen ytbehandling. Om du ändå vill ytbehandla ska du rådfråga en fackhandlare så att du använder rätt produkt.

Tänk på!

Tänk på brandrisken när du oljar in din altan! Om oljerester samlas i tyg eller under altanen kan intensiv värme få träet att självantända. Undvik att spilla olja på oönskade platser och lägg alltid penslar och trasor i vatten när du är klar.

ANDRA ARTIKLAR