Appen Reload revolutionerar elbilsmarknaden

Redaktion

Idén till appen Reload föddes för ett år sedan när en av grundarna, Mack Wesley, kom på att det vore rätt smart att dela med sig av sin laddbox till andra elbilsägare. Miljömedveten som han är kör han självklart elbil – men bristen på laddstolpar har varit ett stort problem.

En dag slog det Mack Wesley; varför inte hyra ut den egna laddboxen med hjälp av en app? På så vis skulle massor av privata laddboxar bli tillgängliga – och därmed förbättra möjligheterna att ladda bilen. Han kontaktade sin kompanjon och vän Niklas Ljungqvist, berättade om sin idé och några dagar senare var de i gång. Teamet som sedan utökades med Mattias, en skicklig app-utvecklare, skapade sedan på sex veckor appen som fick namnet Reload. I dag har start-upföretaget dessutom blivit upptaget i STING, ett tillväxtprogram för innovativa teknikföretag. Appen lanserades i januari 2022.

Niklas Ljungqvist och Mack Wesley,
grundarna till MyReload AB.

—Vår idé bygger på att den som äger en laddbox kan hyra ut den när det passar. Bilägare som laddar ner Reload-appen ser var det finns en ledig laddbox i närheten, dess pris och tillgänglighet. Det är win-win för alla och inte minst för miljön, säger Mack Wesley. Nu startar även grannprojektet Neighbours, ett community som innebär att grannar delar med sig av sina laddboxar till varandra.

—Ett ladd-community är jättebra! Man kan då välja att ladda hos den granne som har billigast el. I villaområden har ju många solceller i dag. På sikt kan man tjäna in sin laddbox genom att hyra ut den de timmar man själv inte använder den, konstaterar Mack Wesley. Reload är sprungen ur ett reellt behov. Men också ur en drivkraft att förändra människors syn på hållbarhet och gemensamhet. Med hjälp av Reload-appen skulle även dem som bor på landsbygden enkelt kunna ställa om till eldrivna fordon genom att dela med sig till varandra.

—Att dela med sig ger lönsamhet, inte bara gentemot miljön, utan också gentemot den fria ekonomin. Det här öppnar upp för privatpersoner att ha en egen elmack! I nuläget hyrs 250 privata laddboxar ut, men målet är att alla om några år ska ha enkel tillgång till laddboxar. Men det tar inte slut där. I höst kommer företaget tillsammans knyta avtal med en av Europas största laddboxföretag. Det gör det möjligt att hyra ut per kWh och med hjälp av appen Reload kan man slå på och av laddboxen. Redan idag laddas alla bilar med Reload genom ett avtal med Sveriges största transportör av nya bilar.