Snart premiärdopp

2024-06-15

Den nyanlagda poolanläggningen stod färdig på den lilla villatomten i Södertälje i november förra året. Nu återstår premiärdoppet. Inte undra på att familjen Ahlstedt-Blomgren ivrigt väntar och hoppas på att våren ska göra entré med massor av sol och värme.

– Vi har pratat om att skaffa en pool ända sedan vi byggde huset 2008. Nu äntligen har det blivit av, berättar pappa Christian, som tycks vara minst lika entusiastisk och förväntansfull som barnen Moa 12 och Malte 9 år. Tänk att nu kunna bada hemma i trädgården. Inte bara som tidigare hos mormor och morfar.

Att den möjligheten försvann för ett par år sedan, i och med morföräldrarnas flytt till lägenhet, bidrog i högsta grad till att Christian och Linda bestämde sig för att göra slag i saken. Det kändes också viktigt att slå till innan barnen blir för stora. Nu är poolen som sagt på plats, kompletterad med tak, helgaveltrappa och värmepump. Dessutom omgärdad av en trivsam och inbjudande altan.

– Hela familjen har längtat efter en egen pool. Oavsett om man badar eller inte så är det en så trivsam, härlig och lättsam känsla av att bara sitta kring poolen och umgås.
För egen del betonar Christian även smidigheten att i stundens ingivelse direkt kunna ta sig ett bad. Att slippa åka till stranden som ju kan vara ett helt dagsföretag.
Å andra sidan krävs det en ganska stor investering för att realisera pooldrömmen.
– Det gäller att göra en kalkyl, vad innebär det rent ekonomiskt? Hur länge kommer vi att bo kvar här? Det blir visserligen en värdeökning, men lönar det sig? Det kanske är tveksamt, men vi gör ju inte det här i spekulation, utan för vår egen skull. Det är nog så man måste tänka, menar Christian.

Rådet han ger är att ta god tid på sig, planera noga och kolla med banken. Som sagt, det är en stor och viktig investering.

Efter att ha tagit in några offerter valde Christian och Linda en modell som är 3,5×6,5 meter. Det vill säga en något mindre pool än den klassiska 4×8. Den förhållandevis lilla tomten avgjorde saken.
– Vi valde inte den billigaste offerten. Det blev en totalentreprenad av ett välrenommerat företag. Det är så många aspekter att ta hänsyn till, inte minst kvalitet och service. Det finns gör-det-själv-byggsatser på nätet. Så det kan bli hur billigt som helst. Men vad händer om det blir problem? Finns företaget ens kvar då?

I september drog projektet igång. Mindre än två månader senare var allt klart. Poolen hamnade på en helt annan plats på tomten än vad som först var tänkt. Praktiska skäl avgjorde. Det nya läget var helt enkelt enklare att nå med grävmaskinen.
– Allt flöt på hur bra som helst, inget strul alls. Altanen har nu det soligaste läget, inte poolen. Så det var nog egentligen perfekt. Vi får se nu i vår hur det blir på riktigt. Hoppas att vi inte ångrar oss, säger Christian och skrattar.


Foto i toppen: privat

ANDRA ARTIKLAR