Farah Abadi vet var skåpet ska stå

Maria Zaitzewsky Rundgren

Det är mycket Farah Abadi just nu. Hon har under året som gått bland annat synts i ”På spåret” och i ”1 mot Sverige” – nu är hon högaktuell som programledare för Melodifestivalen tillsammans med Jesper Rönndahl.

Farah Abadis kanske mest framträdande egenskap är hennes sprudlande och glada personlighet som går rakt genom tv-rutan. Och i kombination med en förkärlek för livesändningar känns hon klockren som programledare för årets Mello.

– Jag var ju med som side-kick redan förra året och tyckte att det var jättekul. Så det är en dubbel ära att bli tillfrågad att programleda hela Melodifestivalen tillsammans med Jesper Rönndahl, säger Farah och berättar att den övervägande känslan är att det ska bli väldigt roligt.

Men lite nervös är hon. Saker kan gå fel under sändning och ett stort ansvar vilar på hennes axlar. Men efter tio år som programledare för ”Karlavagnen” på Sveriges Radio är hon van vid livesändningar.

Farah Abadi gjorde år 2020 sitt fjärde år som pragramledare för Musikhjälpen. Här tillsammans med Felix Sandman och Brita Zackari. FOTO: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

– Jag älskar det! Det är nästan så att jag vill att det ska hända oväntade saker så att jag får improvisera lite. Jag gillar den där nerven, att kunna ta bollar som kommer plötsligt. Jag känner mig trygg med att allt kommer att gå bra. Och om inte, så löser vi det!

Hon gillar alla moment, alltifrån deltävlingarna till den stora finalen och ser fram emot att bara gå ut och köra. Som de flesta svenskar har hon följt Melodifestivalen sedan barnsben och tycker att programmet har ”allt” och passar alla åldrar och människor; musik, humor, glamour och tävlingsmoment. Och med en förstklassig låt och ett schysst scenframträdande så kan vem som helst komma med, inte bara etablerade artister.

– Min favoritlåt är ”Keep on Walking” med Salem Al Fakir från Melodifestivalen 2010. Den är fantastisk, säger Farah med ett leende. Hon berättar att hon inte har jobbat med komikern och programledaren Jesper Rönndahl tidigare, men är övertygad om att de kommer att vara ett superteam ihop.

– Han är extremt rolig och proffsig!

Med en positiv attityd kommer man långt, men det går förstås inte att bortse ifrån att den stora produktionen kring Mellon är ansträngande. Farah är hem-ifrån onsdag till söndag för att förbereda sig och lära sig allt. Det innebär att hon just nu träffar sina barn bara halva veckorna.

– Det är tufft såklart och jag saknar dem när jag är borta. Men det går! Min man tar hand om dem de dagar jag inte är hemma och detta är ju under en begränsad period. Mellon är det roligaste som finns inom nöjesteve, så det fanns aldrig någon tvekan till att tacka ja. Jag gillar utmaningar och en så stor livesändning känns jättespännande att få vara med om.

Men även om Farah älskar rampljuset så är hon allra helst hemma med familjen, som består av sambon Johan och barnen Zackarias, 5 och Juni,2. Sedan tre år bor de i ett parhus på 130 kvadrat utanför Malmö, men ska snart flytta till en äldre fristående villa i Tygelsjö. Farah är uppvuxen i ett miljonprogramsområde, men hennes mamma odlade grönsaker på sin kolonilott, så det serverades ofta närodlat i barndomshemmet. I vuxen ålder har Farah alltid drömt om en egen trädgård - och det har hon nu. Att följa hur ett litet frö utvecklas till något ätbart tycker hon är fascinerande och det känns riktigt bra att tillaga en måltid med grönsaker som plockats direkt i trädgården.

Tillsammans med Jesper Rönndahl leder Farah Abadi Melodifestivalen. FOTO: Janne Danielsson/SVT

– De första åren försökte jag mig på att odla köksgrönsaker. Jag skördade ett kilo potatis och fick enorma mängder tomater. Men vad gör man egentligen med så himla mycket tomater? Så förra sommaren satsade jag i stället på blommor, vilket var ett bra beslut. Det blev luktärt, stockrosor, rhododendron, dahlior, liljor och ängsblommor att njuta av både ute och inne. Farah är inredningsintresserad och medger att det mest är hon som fixar och bestämmer var skåpet ska stå inomhus.

– Jag fyndar mycket på loppis och auktioner och är mån om att det ska kännas hemtrevligt och mysigt. Det måste inte vara en viss ”stil” eller kännas trendigt. Utan mera personligt. Hon berättar att när familjen flyttade in var det mycket vitt och grått som dominerade.

– Men jag älskar färg och har målat väggarna. Dotterns rum är rosa och har fått en storblommig tapet i mörkblått och rosa. Vi har också många tavlor med färg. Det ser nästan lite stökigt ut. Allt behöver inte matcha hela tiden. Med två små barn, hus och ett krävande jobb blir det inte så mycket tid över till egna intressen. Men när hon får chansen brukar hon kallbada – och att gå ut och äta på restaurang tackar hon inte nej till.

– Annars är jag en utpräglad hemmakatt som trivs bäst utsträckt i soffan framför en bra serie, omgiven av min familj!

Fakta:

Namn: Farah Abadi
Ålder: 34
Familj: Maken Johan och barnen Zacharias, 4 och Juni, 2.
Bor: I Malmö.
Aktuell: Som programledare för Melodifestivalen 2023.

Foto toppbild: Janne Danielsson/SVT