Rekordförsäljning av båtar

2024-06-18

Inför förra sommaren började intresset att köpa båt öka markant med anledning av pandemin. Enligt båtbranschens organisation Sweboat såldes minst 25 procent fler nya båtenheter 2020 jämfört med 2019, då siffran låg på 22 000 båtar.

Eftersom både nytt och begagnat haft en hög efterfrågan och nyproduktionen nu haft svårt att hinna i kapp, liksom leveranssvårigheter från Asien, har försäljningen av begagnade båtar, inte minst på Blocket, ökat kraftigt. Redan i februari i år låg det runt 6 000 begagnade båtar ute till försäljning där.
– Totalt sett har de svenska försäljningsställena haft en ökning av antalet sålda båtar ända sedan 2015. Främst är det styrpulpetbåtar och daycruisers för dagsutflykter, liksom vattenskotrar som är populärast, noterar Mats Eriksson, VD för Sweboat.

Mats Eriksson, VD för Sweboat. FOTO: Lars-Åke Redéen

Att det såldes många fler båtar 2020 än på flera år, är Ola Olsson, Marinkompaniet i Karlskrona, mycket glad över.
– Intresset har varit jämnt stort för alla typer av båtar och vi har haft många kunder som inte haft båt innan. Försäljningen verkar öka även i år, summerar han.

Ola Olsson har liksom hela båtbranschen märkt av pandemin på så sätt att fler som tänkt åka utomlands förra året i stället sadlat om till båtsemester i Sverige.
– De behövde ju ha något annat att fördriva tiden med och upptäckte det fina i att skaffa båt och njuta av båtlivet. Alla i branschen upplevde en ofantligt stor försäljningsökning 2020. Inte konstigt; man får en härlig frihetskänsla på sjön. Dessutom är det ju ett smittfritt sätt att semestra på; det är ju gott om avstånd på sjön, skrattar Ola.

Han berättar att trenden att prova på fiske också ökat, något som går lite hand i hand med båtliv. Så även intresset för lekfulla vattensporter som wakeboards, vattenskotrar, sittringar och Jetskis, vilka har ökat i försäljning under flera år. En stor fördel är att dessa dessutom är lätta att transportera från en sjö eller en vik till en annan när man tröttnat. Däremot har försäljningen av segelbåtar inte ökat, vad Ola kan erfara.

Vilken typ av båt nybörjaren bör köpa beror på ändamålet.
– Det är som att åka skidor; vill man åka utför eller åka längd? Har du tänkt att bara göra dagsutflykter med fiske och fika eller vill du ha en bekväm båt med sovplatser så att familjen kan sova över; det påverkar valet av lämplig båt, något du bör fundera över vid båtköpet, menar Ola.

– De som köper båt och lägger den här vid de sydöstra kusterna kan på ett bra sätt kombinera båtturer med strandhugg vid kuststäderna. Det finns ju många trevliga städer att lägga till vid i regionen, till exempel Kalmar, Borgholm, Kristianopel, Karlskrona och Karlshamn där du med lätthet kan ta en promenad in till stadskärnan och kanske även övernatta på ett hotell. Och vid bryggorna finns nuförtiden många bekvämligheter, om du själv inte har så avancerad båt, tipsar Ola.

Mest sökta båtar på nätet 2020

Motorbåtar:
1. Nimbus
2. Buster
3. Ryds
4. Aquador
5. Yamarin
6. Flipper
7. Uttern
8. Sea Ray
9. Bayliner
10. Princess

Segelbåtar:
1. Hallberg Rassy
2. Bavaria
3. Maxi
4. Najad
5. Linjett
6. Nauticat
7. Beneteau
8. Maxi 95
9. Hanse
10. Maxi 77

Källa: Båtliv.se

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.