Från skidor till dansskor

Maria Zaitzewsky Rundgren

För ett år sedan gav Charlotte Kalla beskedet att hon slutar med elitskidåkning. Då visste hon inte vad hon skulle göra härnäst. Men nu har några pusselbitar fallit på plats. Hon har börjat plugga till beteendevetare, väntar barn – och deltar i årets Let´s dance.

Beslutet om att sluta elitsatsa på skidor togs ganska snabbt i mars förra året. Hon har alltid levt i nuet och hade inte funderat så mycket på slutet. Men förra vintern började hon reflektera över om detta kanske var hennes sista mästerskap. Hon bollade med familj och vänner och vägde för och emot. Men beslutet var helt och hållet hennes.

Kalla är den första svenska kvinnliga längdskidåkaren att vinna individuella guld i både OS och VM. Foto: Svenska Skidförbundet

—För mig handlade det om timing. Jag har nått en punkt i livet där jag känner mig trygg i mig själv och vet vad jag vill. Som kvinna har man också en biologisk klocka som tickar. Jag har länge längtat efter att få barn och till sommaren blir jag och Fredrik äntligen föräldrar, om allt går som planerat, säger en glädjestrålande Charlotte. Än så länge har hon inte ångrat sitt beslut att lägga skidorna på hyllan. Att påbörja ett nytt kapitel i livet känns omtumlande – men också spännande. Hon har levt nästan hela sitt liv i elitidrotts-bubblan med strikta tränings- och kostscheman som alltid har prioriterats. Hon beskriver hur allt och alla har fått anpassa sig efter hennes inrutade tillvaro. Det har stundtals varit påfrestande, men också tryggt att veta exakt hur dagarna ser ut. Så är det inte längre.

Just nu är det bara dans som gäller för Charlotte Kalla som hoppas på vinst i Let´s dance. Foto: TV4

—Det som är skönt är att jag nu har en mera vanlig vardag med lediga helger. Nu finns det plötsligt tid för middagar med familj och vänner och jag hinner göra en massa annat som jag inte kunde förut. Som att åka på semester. Det är ovant, men kul! Efter det livsavgörande beslutet förra våren sökte Charlotte in på Beteendevetarlinjen på universitetet i Sundsvall.

I Norrbotten tog Kalla sina första stavtag som barn, där valde hon också att avsluta sin elitkarriär i SM-tävlingarna förra året. Bild från OS 2014. Foto: Svenska Skidförbundet

—Att plugga är ett sätt att ha ett mål och skaffa rutiner. Jag är intresserad av relationer, människor och psykologi och tror att beteendevetenskap är en bra grund att stå på i mitt kommande yrkesliv. Utbildningen är treårig och när jag har tagit examen hoppas jag kunna jobba med relationer och kommunikation, kanske som coach inom elitidrotten, säger Charlotte. Hon berättar att hon är naturvetare i botten och van vid en ganska svart-vit och konkret verklighet. Inom beteendevetenskap är det mera gråzoner och tolkningar som beror på olika omständigheter. Vad som är rätt och fel är inte alltid glasklart.

—Det är frustrerande för mig, men också lärorikt. Att se saker på ett nytt sätt gör att man växer och utvecklas. Lärdomar från elitkarriären är bland annat förmågan till totalfokus och att aldrig ge upp. Hon tycker själv att en av hennes största styrkor är att hon ser möjligheter i allt.

—Jag vet att allt går om man bara kämpar tillräckligt hårt. Jag har till exempel ingen bra studieteknik, men jag ger inte upp! Nu prioriterar jag studierna i första hand. Men det blir förstås en del träning också. Jag försöker köra ett träningspass per dag. Jag löptränar, simmar eller åker skidor. Lite yoga har det också blivit för smidighet och inre lugn. Som elitidrottare var hon van vid att kunna påverka. Hon hade ett ansvar och det var hon som gjorde jobbet. Nu måste hon förhålla sig mer till andra, vilket också känns nytt och annorlunda. Hon kan inte längre säga; nu kör vi på! För det handlar inte bara om henne längre. Just nu är det dans som gäller – med en bebis i magen. Som den vinnarskalle hon är hoppas Charlotte förstås att hon har chans att vinna Let´s dance. Oavsett vad som händer ser hon fram emot dansträningen och få använda sin kropp på ett helt nytt sätt. Vältränad är hon ju. Men hur musikaliteten och taktsinnet är har hon ingen aning om.

—Det är en utmaning, jag har ingen erfarenhet av dans alls. Det ska bli intressant att se hur bra jag kan bli.

Charlotte Kallas 3 bästa träningstips

1. Boka upp en löprunda med en kompis. Det är svårare att förhandla bort träningen om du vet att det drabbar andra.

2. Unna dig en tekniklektion på skidor. Med bättre teknik kan du förbättra din tid på motionsloppen betydligt fortare än vad det tar att bygga ett starkt hjärta och lungor.

3. Ta med dig stavarna på din löprunda och välj ett kuperat elljusspår som träningsställe. När du jobbar med stavarna få sig överkroppen också en utmaning genom att du aktiverar flera muskelgrupper. Om du har tillgång till en slalombacke är ett av mina favoritpass att köra kortare skidgångsintervaller 90 sek – 30 sek – 90 sek där du vilar halva arbetstiden (gärna gå ner i vilan).

Fakta:

Namn: Charlotte Kalla
Ålder: 35
Familj: Sambon Fredrik Karström, mamma Lena, pappa Per-Erik, yngre
systrarna Cecilia och Christelle.
Bor: I hus i Sundsvall.
Aktuell: Tävlar i årets Let's dance.

Foto toppbild: Svenska Skidförbundet