Vinterträdgården ger växterna liv året om

2024-06-16
Många drömmer om ett vackert uterum i anslutning till sin villa. Men den viktigaste frågan är; vad man vill jag använda mitt uterum till?

Ska det mest fungera som en altan med tak och väggar i glas för fika och umgänge på sommaren och kanske med ett hörn för att driva upp plantor? Då räcker ett uterum med enkelglas. Även växthuset kan fungera som ett fint uterum under sommarhalvåret – och det kan faktiskt förlänga sommaren med minst en månad i vardera ände av säsongen. Men till skillnad från vinterträdgården har växthuset så liten barriär mellan ute och inne som möjligt.

Vill du däremot använda ditt uterum mer som en tillbyggnad, ett rum att vistas året runt i, är det en vinterträdgård du ska satsa på. En vinterträdgård har full isolering i tak, väggar och golv och fungerar som ett extra rum där du kan vistas året runt i ungefär samma temperatur som i resten av huset.

– Tänk inifrån och ut. Vad ska vinterträdgården tillföra mitt hem? Ska det vara en förlängning av vardagsrummet – eller något helt annat än vardagsrummet? Ska den vara direkt ihopkopplad med huset utan dörr och barriär? Eller ska den vara en fristående satellit och nås via en smal gång? säger trädgårdsexperten Berenike Munthe.

Graden av isolering anpassas efter hur vinterträdgården är placerad. Är den i direkt anslutning till huset så måste isoleringen vara god och 3-glasrutor kan vara ett alternativ för den som är mycket energimedveten – men 2-glas räcker. Måste man passera en dörr för att komma ut i vinterträdgården ger 2-glasrutor fullgod isolering.

Foto: Vansta Trädgård

Foto: Vansta Trädgård

I vinterträdgården handlar det om att låta exotiska träd övervintra.

Själva ordet vinterträdgård ger ljuva associationer till en romantisk och lite mystisk plats med prunkande växter och hög luftfuktighet.

– Men då är det ett växthus eller ett orangeri man tänker på, inte en vinterträdgård. Växthuset är ett säsongshus där man kan, och bör, hålla en hög luftfuktighet. I vinterträdgården handlar det om att låta exotiska träd övervintra och här inne har man ungefär samma klimat som i övriga huset.

Hon understryker att man absolut kan försätta sitt orangeri – ordet kommer från franskan och betyder ett rum där citrusväxter kan övervintra – eller sin vinterträdgård i vintervila några månader och då låta temperaturen sjunka till 5-10 plusgrader, vilket är den temperatur som man har vintertid kring Medelhavet. Citrusträd, jasmin, mimosa, olivträd och andra medelhavsväxter klarar sig alltså bra.

Men om man vill använda sin vinterträdgård som ett vackert uterum och vill kunna vistas där på ett bekvämt sätt oavsett årstid kan man hålla ungefär samma temperatur som i resten av huset.

Men viktigare än temperaturen är faktiskt ljuset.

– Många växter reagerar inte på värme, men däremot på ljus. Därför är glaspartierna mycket viktiga, konstaterar Berenike Munthe.

Foto: Vansta Trädgård

Foto: Vansta Trädgård

Så hur bygger man en vinterträdgård?

– Till skillnad från ett enklare uterum med tunna glaspartier kräver en vinterträdgård ett grundarbete med samma isolering som vilken isolerad byggnad som helst. Det innebär att man måste gjuta en grund som ska torka och bli stabil och välisolerad.

Den som önskar anlägga en vinterträdgård till nästa vinter bör påbörja planeringen redan nu. En markritning måste produceras till den som lägger grunden och det kan vara relativt långa leveranstider på material. Om vinterträdgården är specialritad till just ditt hus kan det ta flera månader innan den är på plats. En vinterträdgård är en stor investering och kräver planering och eftertanke för att det ska bli bra! Den byggs med omsorg, kvalitet och design. Kostnaden handlar ofta om flera hundra tusen kronor – de lyxigaste kan kosta bortåt en miljon kronor.

Tänk alltid på att kolla vilka bygglovsregler som gäller i din kommun. Även om man generellt har rätt att bygga ett så kallat Attefallshus på 25 kvadratmeter och 15 kvadratmeter som tillbyggnad utan bygglov, så kan de lokala reglerna ändå variera. Attefallshuset går utmärkt att omvandla till en vinterträdgård.

Men glöm inte att alltid göra en bygganmälan till Boverket! Det krävs även om bygglov inte är nödvändigt.

Hur får man till en bra temperatur i vinterträdgården?

Berenike Munthe avråder från golvvärme om man har fokus på växterna, det är onaturligt för dem. Däremot kan man med fördel installera värme som löper längs väggen via en ”kulvert” och som stiger längs väggarna och upp i taket, vilket gör den kondensfri. En annan variant är en diskret luftvärmepump alternativt infravärme uppifrån.

– Växter är rigida. De gillar inte när det är för torrt, så man kan gärna ha en luftfuktare i vinterträdgården, säger Berenike Munthe och tillägger att en vinterträdgård även behöver en takgardin som skydd mot solen.

Vilka växter lämpar sig för vinterträdgården?

– Olika citrusväxter, olivträd, bougainvillea, magnolia, jakaranda eller andra blommande träd är vackra att vila blicken på. Men tänk på att växterna vill ut när sommaren och värmen kommer.

Fördelar vinterträdgård

  • Går att vistas i året om
  • Känsliga växter kan övervintra
  • Odlingssäsongen kan starta tidigare
  • Isoleringen skyddar även mot hetta sommartid
  • Kan möbleras med vanliga möbler

Nackdelar vinterträdgård

  • En större investering
  • Svårt att montera själv
  • Kräver expertis och bra grundarbete
  • Kan behöva bygglov

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.