Hovfjället har något för hela familjen

Björn Gustavsson

Uppleva fjällkänsla utan att behöva resa ända till fjälls? Prova Hovfjället! Trots att det bara ligger 12 mil norr om Karlstad är det en av Svealands snösäkraste skidanläggningar. Här bjuds fantastiska möjligheter för både längdåkning och slalom.

Det unika med denna skidanläggning är – förutom familjevänliga småskaligheten kombinerat med hög servicenivå – att den ligger i ett 1 400 hektar stort naturreservat – till stora delar dessutom Natura 2000-område. Belägenheten gör det visserligen svårt att expandera anläggningen, men målkonflikter har hittills lösts genom kompromisser – baserat på det faktum att reservatet bildades just för att gynna det regionala friluftslivet. Från spårcentralen erbjuds två mil välpreparerade skidspår genom högt belägen vildmark. Utsikterna från myrarna är smått hisnande, med vita bergkammar i våg efter våg.

Johan Larson, som äger majoriteten av Hovfjället, beskriver anläggningen som en dold pärla. FOTO: Björn Gustavsson

Vid vägs ände finns en servicecentral med kiosk, café, skiduthyrning och boende med vandrarhemsstandard. Här ligger också det brett förgrenade pistområdet, med sammanlagt 13 nerfarter, varav några svarta. Fem släpliftar och en stollift betjänar slalomåkarna. Ett stort plus är att liftköerna sällan är långa.

Stort plus också för den barn- och nybörjarvänliga pisten alldeles i början av området. Därifrån når man också utsiktstornet längst upp, 542 meter över havet.

I området finns även en separat belägen restaurang, med vidunderlig utsikt över höjder uppemot 700-metersnivån. Sedan ett tiotal år finns även en stugby med spatiösa tvåvåningsstugor i nästan alpstil, modernt inredda, med storstuga, braskamin, kök, 3-4 sovrum och därtill egen bastu. Dessutom storskärms-tv med mängder av kanaler.

På 1930-talet byggdes en raststuga intill högsta punkten, på 1960-talet en enkel släplift. Turismen var länge blygsam. Först på senare år har antalet besökare stigit markant.

Hovfjället ligger i ett 1 400 hektar stort naturreservat, 12 mil norr om Karlstad. FOTO: Björn Gustavsson

Fram till 1990-talet drevs anläggningen av Torsby kommun. Numera är den privatägd. Johan Larson, Örebro, är majoritetsägare sedan 2019. Han betecknar Hovfjället som ”en dold pärla” i Vintersverige och ser en stor potential för än större besökssiffror – men alltsammans är beroende av att fler bäddar kan tillkomma. Redan planeras för en vidare utbyggnad av stugor. Med fler besökare kan dessutom utbudet av aktiviteter öka, säger han.

Johan Larson, tidigare vd på Ånnaboda friluftsanläggning i Kilsbergen och chef för Orsa Grönklitt, har hela sitt liv jobbat med den här typen av anläggningar. När det gäller Hovfjället framhåller han hur nästan mirakulöst mycket snö det kan vara här – även milda vintrar när det är barmark och regn i södra Värmland.
Hovfjället ligger på gränsen till zon 6, alltså i samma klimatzon som Branäs och Orsa Grönklitt. 23 mil från Örebro, 34 mil från Göteborg …

Sammanfattningsvis en idealisk vintersportort för barnfamiljer – ja, för alla som söker en komplett anläggning men ändå småskalig. Stämningen är familjär, och det omtalade värmländska gemytet glimmar till lite varstans.

Foto toppbild: Björn Gustavsson