Planera för vinterträdgård

2024-05-26
Det finns flera olika typer av uterum, så frågan man ska ställa sig är vad man ska använda det till och när. För ju längre tid efter sommaren man vill använda det, desto bättre glaspartier och tak behöver man.

Har du bestämt dig för att bygga en vinterträdgård är det en bra idé att först titta på hur det övriga huset ser ut så att den blir integrerad på ett naturligt sätt. Också att ta med i beaktning är om det finns en väg precis bredvid eller kanske nyfikna grannarna? Då kan du välja att ha en hel panelvägg åt det hållet, men då med smala fönster för ljusinsläpp. Övriga partier kan bestå av glas hela vägen ner eller en träpanel längst ner.

Det finns olika stommar, både i klassisk stil och mer moderna varianter, så man väljer efter tycke och smak. Idag är det absolut vanligast att man väljer glas hela vägen ner. Det är inte som på 70-90-talet då fönsterpartier med träpanel längst ner var vanligt. Att välja skjutdörrar ger en mer modern känsla, men man får också en annan integrering till trädgården. Det känns som att sitta mitt i trädgården, endast med lite glas emellan.

Eftersom en vinterträd- gård är menat att kunna användas hela året är isoleringen av glaset a och o.

Grunden är att man isolerar från alla håll. Att gjuta en isolerad grund ( ev. med golvärmeslingor) är viktigt, och att använda skjutpartier med så lågt U-värde som möjligt. Sedan ska naturligtvis taket vara väl isolerat. Det är för att man ska sammanföra alla goda isoleringsmöjligheter för att få minsta energiförbrukning.

När man vet hur man vill att det ska se ut är det dags att börja bygga. Som med mycket annat är grunden det viktigaste steget, och också det som tar längst tid.

Det ska grävas ut och sedan läggs olika grundmaterial ut, vilket man kan göra själv. Man kan också själv förbereda  eventuell vattenburen golvärme, men anlita gärna en auktoriserad person vid slutinstallation. Den gjutna grunden behöver torka innan man bygger vidare. Rekommendationen är 6 -12 månader för att det ska bli riktigt bra.

Sedan är det dags att sätta upp limträstommen, efter det bygger man på med tak och de olika glaspartierna. Det är många som gör jobbet själva, men det beror såklart på hur händig man är och hur mycket tid man har.

Vill man ha uterummet klart till sommaren så ska man inte vänta utan börja planera ganska snart.

På försommaren är det mer rusch, då kan leveranstiden öka. Därför kan det vara bra att vara ute i god tid. Beställer man i januari/februari, då kan man ha det klart i april/maj, så man behöver  vara ett halvår före i tänket.  Men det förutsätter förstås att man redan är klar med grunden till uterummet om man skall bygga en isolerad vinterträdgård.

Leveranstiden på partierna kan variera.  Vissa finns på lager med 2-4 veckors leverans, men det kan ta lite längre tid för specialmått och specialfärger.

Marknaden utvecklas hela tiden och idag finns många nya lösningar som gör att man kan få ett extrarum som passar just det huset som vinterträdgården är avsedd för.  Be om offerter från olika leverantörer, och nöj dig inte tills du hittar rätt.

När det sedan kommit på plats är det bara att möblera, slå dig ner, titta på utsikten och njuta. Förutom mer plats för sällskap har ju även värdet på huset stigit, vilket naturligvis är ett plus i kanten.

Ett isolertak ger stort ljusinsläpp även in i ditt bostadshus, med ett fast tak blir det lite mörkare. Valet  beror på hur mycket  ljusinsläpp som kommer från andra håll, och hur bra det passar ihop med det övriga huset.

Foto i toppen: Willab Garden

ANDRA ARTIKLAR