Så maxar du badrumsrenoveringen
Funderar du på att renovera ditt badrum? Här är råden för ett framgångsrikt projekt.
Delrenovering eller totalrenovering?
Har du ett badrum som känns gammalt och slitet har du två alternativ att välja mellan, antingen renovera ytskikten eller göra en totalrenovering.
Har badrummet fortfarande en hög teknisk standard (elledningar, rör, ventilation, tätskikt) och mindre än 15 år på nacken? Då kan det vara ett klokt drag att begränsa projektet till en delrenovering. Då lägger man till exempel ett nytt klinkergolv på det existerande golvet, byter badrumsmöbler, inventarier och armaturer. Det är viktigt att du vid en delrenovering är säker på att badrummet är byggt i enlighet med gällande regelverk och att det inte finns några läckage eller fuktskador innan du börjar.
Kommer du istället fram till att en totalrenovering är lämplig så kostar det mer, men å andra sidan så får du den tekniska standard som gäller i dagsläget.
Anlita en inredningsarkitekt?
Har du inte en tydlig bild av hur du vill att resultatet ska se ut? Då kan det vara en god investering att anlita en inredningsarkitekt som hjälper till med design och materialval.
Du får då en tydlig beskrivning över vad som ska göras och hur det nya badrummet kommer att se ut, vilket gör det lättare för entreprenörer att ge en rättvisande offert på arbetet. Det kostar mellan 4000 och 20000 beroende på bland annat hur stort badrummet är.
Hur ska projektet organiseras?
Som privatperson kan det vara både svårt och tidsödande att koordinera en totalrenovering av ett badrum själv. Idag väljer därför de flesta att anlita en badrumsentreprenör som tar hela ansvaret för projektet och sköter projektledningen. Då riskerar du inte heller att de olika företagen skyller på varandra om det skulle uppstå problem i efterhand.
Hur hittar jag rätt företag?
Gör ett grundligt arbete när du väljer företag, det är det viktigaste valet du gör när det gäller badrumsrenovering. Det här ska du tänka på när du begär in och tar emot offerter:
- Referensprojekt
- Ekonomisk soliditet (räkenskaper, kreditvärdighet)
- Eventuell garantitid
- Våtrumscertifiering (observerar att inte alla entreprenörer har det här även om de är seriösa)
- Pris (kom ihåg att kontrollera att offerterna går att jämföra och att kakel/klinker och möbler i regel inte är inkluderat)
- Ansvarsförsäkring
- Genomförandekapacitet
- Personkemin med projektledaren
Hur kan jag spara pengar när jag renoverar badrummet?
De flesta av åtgärderna måste utföras av kvalificerade hantverkare (tätskikt, elarbete, rörläggning, plattsättning) men det finns saker du kan göra för att hålla ner priset. Här hittar du en kort genomgång av några av de alternativ som man kan överväga:
- Rivning. Om du är händig och har lite tidigare erfarenhet kan det vara en möjlig lösning att riva badrummet själv. Observera dock att du måste veta vad du gör så du inte förstör tekniska installationer. Här går det att spara in 8.000 - 20.000 kronor.
- Priserbjudanden på kakel. Om du är lite flexibel gällande design kan du spara en hel del genom att vänta in olika erbjudanden och kampanjer hos olika byggkedjor. Hur mycket du sparar beror på badrummets storlek.
- Använd våtrumsplattor på väggarna istället för kakel. Här kan du i regel spara in lite eftersom både plattorna och arbetet med att sätta upp dem är billigare än kakel.
- Bra erbjudanden på armaturer och möbler. Precis som med kakel och klinker varierar priserna mycket och det kan gå att spara in lite genom att leta rätt på bra erbjudanden på de artiklar som du vill ha. Tänk på att entreprenörer ofta har rabatter som du kan använda dig av.
10 tips för att säkerställa en lyckad badrumsrenovering
- Gör en detaljerad projektbeskrivning i förväg.
- Var ute i god tid med att beställa armaturer, kakel och klinker samt möbler, men tänk på att entreprenörer ofta har bättre rabatter än vad du själv kan få så avvakta med att göra din beställning tills du vet vad entreprenören kan få tag på.
- Ta in minst två offerter, gärna tre, för att säkerställa ett konkurrenskraftigt pris.
- Gör en sammanställning av anbuden för att vara säker på att du jämför äpplen med äpplen och inte äpplen med päron. Ingår till exempel kakel och möbler i priset?
- Använd en standardmall för ett juridiskt bindande kontrakt.
- Gör en tidsplan med milstolpar och vite för entreprenören om inte tidplanen hålls.
- Kom överens, skriftligt, om du som byggherre ska köpa in något av materialet själv.
- Ha en bra och regelbunden dialog med projektledaren, följ upp hur arbetet fortlöper flera gånger i veckan.
- Gör en slutbesiktning som utförs av en extern besiktningsman och betala inte slutfakturan innan eventuella brister är åtgärdade.
- Kom ihåg att få all relevant dokumentation från entreprenören när projektet är slutfört.
Tänk också på det här:
- Värmegolv är skönt att ha i badrummet. Det finns elektriska och vattenburna system.
- Fundera på var i badrummet du behöver dra el för belysning, handdukstork och övriga uttag.
- Golvbrunnar äldre än från 1990 måste bytas ut. Ta reda på hur gammal din brunn är.
- Renoveringen kan vara ett bra tillfälle att uppgradera ventilationen. Rådgör med hantverkare.
- Även rördragningen måste kanske anpassas till dagens standard. Gamla rör och kopplingar kan behöva bytas ut.
- Planera var du ska sätta upp saker på väggarna. Alla infästningar i utrymmet skall göras i fast konstruktion. Där är det lämpligt att plattsättaren kortlar (monterar korta reglar mellan de långa reglarna).
- River du ett gammalt badrum från 1980 och tidigare kan fäst-/ fogmassan innehålla asbest (vanligast förekommande 1960 - 70). Detta kan kontrolleras genom att en bit kakel med fix och fog på skickas in till ett analysföretag. Varje prov kostar ca 550 - 650 kr.
Källa: Byggkeramikrådet, Byggstart
Foto toppbild: Ekeby BRUK