”Jag bär Bingo-Lotto med stolthet”

Maria Zaitzewsky Rundgren

I sin nya roll som programledare för Bingo-Lotto får Daniel Norberg chansen att briljera med det han älskar mest. Humor, glädje och spännande möten. Bingo-Lotto har han med sig sedan barnsben och han köper gärna lotter själv. Men någon storvinst har det inte blivit än.

När Daniel Norberg fick frågan om han kunde tänka sig att bli programledare för Bingo-Lotto tillsammans med Lotta Engberg tvekade han inte att tacka ja.
– Det är ett härligt program med ett gott syfte. För varje såld lott så blir svenskt föreningsliv starkare och bättre. Jag gillar dessutom att programmet tar sig själv på lagom stort allvar. Jag får möjlighet att skapa roligt innehåll och träffa spännande människor, vilket är fantastiskt. Och så är jag glad över att få komma hem till Västkusten också, säger Daniel Norberg med ett leende och berättar att hans familj alltid har spelat Bingo-Lotto.
– Så det sitter liksom i ryggmärgen. Alla känner till Bingo-Lotto, så att tacka ja till jobbet som programledare kändes självklart. Men det har varit betydligt mer utmanande än jag trodde. Första sändningen var jag helt förvirrad och visste inte vilken kamera jag skulle titta i!

Att tacka ja till jobbet som programledare för BingoLotto kändes självklart för Daniel Norberg. Foto: TV4.

Det är många moment att hantera och bolla med i direktsändning. Som att ena sekunden prata med en glad lottvinnare på telefon och nästa göra en kort intervju med en kändis. Tvära kast som kräver fokus, bra timing och snabbtänkthet.
– Ett bra tips jag fick från Lotta var att lyssna aktivt och vara intresserad på riktigt. Då löser sig det mesta. Bland det roligaste jag vet är när folk vinner, de blir så himla glada, säger Daniel.
På Bingo-Lotto kan man bland annat vinna resor, bilar och pengar upp till tre miljoner kronor. På Sverigelotten ligger högsta vinsten på 25 miljoner kronor. Daniel köper gärna lotter själv – han gillar det spännande skrapmomentet. Men någon större vinst har han hittills aldrig fått. Trots det fortsätter han. Tänk att vinna 25 miljoner – eller ännu mer?
Daniel skrattar till.
– Ja, det vore något! Vad skulle man göra då? Ärligt sagt så vet jag inte. Jag skulle knappast sluta jobba och jag har ju det mesta jag behöver redan nu. Kanske skulle jag starta en stiftelse för att hjälpa människor till ett bättre liv? Det är det enda jag kan komma på, funderar han.

Nåja, nu är inte Daniel någon mångmiljonär utan en vanlig kille som med stor målmedvetenhet har tagit sig dit där han är i dag. Han tror själv att hans framgångar beror på hans pannben, hans talang, timing och en smula tur.
– Jag har alltid drömt om att vara där jag är i dag. Jag får fortfarande nypa mig i armen för att förstå att det har gått så bra för mig. En anledning tror jag är att jag var en av de första som startade en Youtubekanal 2006. Jag la upp några klipp som blev stora och det ena gav det andra, konstaterar han.
Idol hörde av sig och ville att han skulle söka. Han kom åtta i tävlingen. Ingen superplacering, men det gav honom ett revanschsug. Nu var han igenkänd och kunde dra nytta av det. Han jobbade ännu hårdare och la många timmar på att skapa en humorpersona. Tillsammans med sin bror Emil Norberg driver Daniel den populära YouTube-kanalen Bröderna Norberg där de publicerar humoristiska videor. YouTube-karriären tog fart på allvar 2014 när Daniel gjorde en parodi på Melodifestivalen.

Daniel Norberg

Daniels parodi på Melodifestivalen 2014 fick karriären att ta fart på allvar. Foto: Mathias Otterberg.

Han är uppvuxen i en musikalisk familj. Hans pappa sjunger, spelar dragspel och nyckelharpa – något som Daniel också har börjat med. Komikerådran fanns tidigt. Daniel älskade bland annat Galenskaparnas humor.
Förutom att vara YouTuber skriver han sketcher och musik, målar, programleder och har själv deltagit i nöjesprogram som Idol, Let´s Dance och Masked singer. För två år sedan vann han Masked singer, något han är stolt över.
– Jag fick chansen att visa min sångtalang utan att någon visste att det var jag. Efter det vågade jag satsa mer på att skriva och släppa egen musik. Vinsten var ett erkännande att jag faktiskt var bra, berättar Daniel.

Han pausar en stund innan han fortsätter.
– Ibland kan jag känna mig lite odefinierad. Jag önskar jag att jag vore expert på något, alltså riktigt, riktigt bra. Jag kan lite av allt men är inte jättebra på något speciellt. Å andra sidan gillar jag att testa nya saker. Vi får väl se vad som händer.
Som influencer följs han av flera hundra tusen personer. Det är naturligtvis något han är tacksam och glad över eftersom han vill nå ut. Samtidigt kan det vara pressande att ständigt behöva skapa innehåll till följarna. Varför är det så viktigt?
– Det ger en kick att få många likes. Men det ger också jobb och nya samarbeten, det är så det fungerar. Visst kan jag ibland känna stress över att hela tiden behöva publicera nytt material. Om jag inte gör det kan allt ta slut. I nuläget lägger jag upp grejer lite när andan faller på. Men nästa år ska jag försöka hitta en bättre struktur, äta bättre och röra på mig mer, lovar han och ler.

Jobb i all ära. Men hur finner han balans i livet?
– Balans? Jag är nog rätt dålig på att hålla en bra balans mellan jobb och fritid. Allt flyter ihop. Mitt jobb är en ständigt pågående process som inte går att bara stänga av. Men jag har faktiskt börjat intressera mig för arkeologi och vad som finns under jord. Jag går i gång på en riktig skattjakt!

Fakta:

Namn: Daniel Norberg
Ålder: 33
Familj: singel
Bor: i Stockholm och Göteborg
Gör: influencer, komiker och programledare. Just nu aktuell som programledare för BingoLotto.

Foto toppbild: Rosie Alm/TV