Lys upp vintermörkret

Maria Zaitzewsky Rundgren

Vintertid är det vackert att lysa upp sitt hus på utsidan, det är ett sätt att lyfta fram och smycka. Precis som belysning inomhus så fyller den olika funktioner även utomhus. Dels handlar det om att lysa upp entré och garageuppfart av praktiska skäl – och dels att hålla oönskade personer borta.

En längre uppfart blir snyggt upplyst av pollare eller markspottar och fasaden lever upp genom att belysa den uppåt eller nedåt.
Ute i själva trädgården kan man gärna punktbelysa rabatter och träd. Träd belyses med fördel underifrån – eller med ljusslingor som slingrar sig runt stam och grenar.
– Man kan skapa en mysig stämning på uteplatsen långt in på hösten med hjälp av ljusslingor och portabla, laddbara lampor, säger lampdesignern Anna Thuresson på Watt & Veke. Hon berättar att de portabla lamporna fullkomligt har exploderat på marknaden de senaste 3–4 åren.
– De är enkla och bekväma att använda och kan tas med överallt, även utomhus, i och med att de är sladdlösa. De fungerar i flera timmar på en laddning. Väldigt populärt och de kommer allt mer.
Observera att allt fast montage av belysning ska göras av en auktoriserad elektriker. Om man försöker sig på att göra det själv, och kopplar fel, gäller inte försäkringen. Men självklart kan man sätta upp en lampa på egen hand om det redan finns färdiga uttag.