Naturens färger ger tak och väggar liv

2024-06-15

Trygga, varma, naturinspirerade kulörer är vad vi helst väljer till våra väggar i en tid av omvärldsoro och pandemi. Det menar Alcros kulörexpert Yvonne Karlsson.

Yvonne Karlsson, certifierad färgsättare. Foto: Alcro

—Corona utgör skiljelinjen mellan ett kulörmässigt före och ett efter. Under den här oroliga perioden har våra hem blivit centrala, vi inte bara bor här utan arbetar också hemifrån, och vi väljer gärna trygga, varma och ombonade färger. Det handlar om bruna, beige och grå toner som vinner terräng över vitt, som tidigare var det kanske vanligaste färgvalet.
Yvonne Karlsson menar att naturen står som inspiratör överlag vad gäller inredning. Rotting, trä, keramik och taktila material faller väl in i den trenden, liksom matt väggfärg.

Måla in möbler i väggen för ett enhetligt och harmoniskt intryck. Foto: Jotun

Men parallellt med det naturvänliga finns också det lekfulla och färgstarka. I en tid av oro kan starka färger och roliga tapeter bli en riktig stämningshöjare.
—Att måla ett helt rum, inklusive tak och dörrar, i en enhetlig färg är spännande. Själv har jag målat min hall helt i rosa, även dörrar och tak, det håller ihop hela rummet. Det är superfint, jag bli glad varje gång jag kommer hem, säger Yvonne Karlsson, som tycker att just hallen är ett rum där man med fördel kan ta ut svängarna, eftersom man inte vistas där utan bara passerar.

Våga ta ut svängarna i hallen där du ändå inte vistas långa stunder tipsar Yvonne Karlsson. Foto: Boråstapeter

—Snyggt är också naturkulörer som kombineras med starkare accentfärger i inredningen eller på en kortvägg eller i taket. Att måla taket tänker nog inte många på, men det kan vara väldigt effektfullt, särskilt om man målar i mjuka toner. Ett hett tips är att måla badrumstaket i blekt rosa, det ger ett mjukare och mysigare ljus!
En tumregel när man målar är att färgen känns intensivare i ett litet rum. Ett vanligt misstag är välja en alltför stark kulör.
—Ta hem provfärgburkar och provmåla. Det är enda sättet att se hur resultatet kommer att bli, säger Yvonne Karlsson.
Hur ljuset faller är också viktigt att tänka på. Norrläge ger ett kallare ljus och kan få en rosa färg som drar åt blått att bli nästan lila.
—Inventera innan du börjar. Hur ser golv och möbler ut och hur kan väggfärgen harmoniera omgivningen på ett bra sätt? Nästa steg är att fundera på vilken energi och känsla som färgen ger. Ett annat tips är att använda kulörer inspirerade av din garderob. Tänk på samma sätt som när man bygger upp en basgarderob; grundtoner i en viss färgskala och accentfärger.
Yvonne Karlsson tycker att man med fördel även kan måla in möbler i väggen. En bokhylla i samma färg som väggen blir snyggt och enhetligt – och ger ett harmoniskt intryck.
—Med färg kan man antingen dölja eller framhäva!

Att måla ett helt rum, inklusive tak och dörrar, i en enhetlig färg håller ihop rummet på ett effektfullt sätt. Foto: Jotun

Tapeter sätter förstås också färg på hemmet. I dag finns en uppsjö av alltifrån diskreta tapeter till riktiga färgexplosioner. Några vågar tapetsera ett helt rum för en dramatisk effekt. Medan andra nöjer sig med en eller kanske två fondväggar som möter tonen på den målade väggen. Med en mustig tapet kan det vara klokt att balansera upp med inredningsdetaljer i lugnare, homogena färger.
—Jag tycker att man ska våga vara lekfull och kreativ hemma, det är ju den enda plats där du kan göra precis som du vill. Ingenting är förbjudet. Och det går alltid att måla om!

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.