Så klarar du strömavbrottet

Gabriella Lindau

De flesta villorna i Sverige har ett uppvärmningssystem som kräver el för att fungera. Ett elavbrott under vintern kan därför snabbt bli ett problem, både för huset och för de boende. Hur förberedd är du på ett elavbrott?

Vid ett elavbrott sjunker inomhustemperaturen i ett hus från 20 grader ner till 5 på drygt ett dygn, om det är tio minusgrader ute.  Då gäller det att snabbt få upp värmen, både av hälsoskäl, men också för att undvika skador på huset.
– Se till att ha en plan för alternativ uppvärmning och ha saker hemma som underlättar för dig att hålla värmen, säger Anna Wennerström på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Om du har en fungerande kakelugn, öppen spis eller kamin är de till stor hjälp. Andra exempel på värmekällor är fotogen- eller gasolkaminer, säger Anna. Hon påpekar samtidigt att det är viktigt att följa anvisningarna för att använda utrustningen på ett säkert sätt. Det finns till exempel regler för placering, avstånd och ventilation.

Det finns också risk för att vattnet fryser i rör och ledningar, något som kan leda till vattenskador.
För att förebygga att vattnet fryser kan rören isoleras ordentligt. Om du misstänker att en ispropp har bildats i dina rör, försök absolut inte att tina den med öppen låga. Det kan vara mycket brandfarligt. Stäng istället av vattnet och kontakta en VVS-firma och ditt försäkringsbolag.

Den mesta av utrustningen i ett modernt kök slutar att fungera vid ett strömavbrott. För den som funderar på att köpa en braskamin kan det vara klokt att välja en modell som man kan använda till att värma vatten eller rentav laga mat. Det är också alltid smart att ha ett sprit- eller stormkök, men tänk på säkerheten uppmanar Anna.
– Stormköket måste stå plant på ett underlag som inte kan börja brinna. Det ska också vara god ventilation, och du måste kunna släcka om det skulle bli en brand. Det allra enklaste är att vara utomhus. En utegrill är också bra för matlagning vid strömavbrott.
Oavsett kris, så rekommenderar MSB alltid att man tänker in mat, värme och kommunikation.
Det är också viktigt att man tänker in sina specifika behov. Hur ser ditt hushåll ut? Lever du tillsammans med flera eller bor du ensam? Har du djur? Försök fundera ut hur du bäst förbereder dig om något skulle inträffa.

Tänk på säkerheten!

Så fort vardagen inte fungerar som vanligt är det lätt att falla ur sina säkerhetsvanor. Här är några säkerhetstips vid strömavbrott:

  • Elda på ett säkert sätt genom att följa anvisningarna för den fasta eller tillfälliga uppvärmningsanordningen.
  • Se till att det finns ventilation.
  • Använd inte kamin eller levande ljus när du sover.
  • Var försiktig när du hanterar bränsle och öppna lågor inomhus.
  • Placera levande ljus långt bort från brännbara material, till exempel gardiner.
  • Ställ värmeljus glest i en ljusstake som inte kan börja brinna.
  • Placera och använd stormkök eller campingkök på en säker plats, tillräckligt långt från exempelvis långt bort från skåp och köksfläkt. Helst utomhus.

Tänk på det här innan elen går

  • Ha en radio som går på batterier hemma.
  • Ha konserver med mat och hårt bröd hemma.
  • Fyll tomma plastflaskor med vatten och förvara dem i frysen.
  • Ha ficklampor som går på batteri eller fotogenlampa hemma. 

Källa: Energimyndigheten