Så sparar du energi i vinter
Genom att se över hur du värmer upp ditt hus, hur du nyttjar ditt varmvatten och vilka vitvaror du använder kan du spara stora summor varje år. Här är expertråd från Fredrik Berggren, butikschef på Elon Uppsala.
Ungefär 75 procent av den totala elförbrukningen i ett hus används till uppvärmning och varmvatten, resten består av hushållsel. Det finns med andra ord mycket pengar att spara genom smarta investeringar.
Många villaägare i Sverige är redan medvetna om luftvärmepumpens fördelar, särskilt i hus med direktverkande el. Förra året såldes hela 150 000 enheter och efterfrågan är fortsatt hög. Idag är också leveranstiderna normala igen, positiva nyheter för de som ännu inte hunnit göra slag i saken inför årets vintersäsong.
Hur mycket kan jag spara genom att investera i en luftvärmepump?
– Du sparar allt från 20 till 50 procent av uppvärmningskostnaden. Använder du den som din primära uppvärmning så kan du sänka effekten på dina element till 16 grader och låta luftvärmepumpen stå på 20 grader. Oavsett, så sparar du alltid pengar så länge den går.
För de som har en gammal värmepump som installerades för över 10 år sedan, så kan det snart vara läge att byta. De senaste åren har tekniken förbättrats avsevärt.
– Dagens värmepumpar är dubbelt så bra jämfört med pumpar som är tio år eller mer. De drar mindre och ger dessutom mer effekt. Man kan nästan säga att det blir en tvådubbel effekt på effektiviseringen.
– På somrarna kan man dessutom köra kyla, det kostar inte mer än en krona i timmen.
Vilken ska jag välja?
– Vi har flera varumärken att välja bland, men jag brukar oftast rekommendera Fuji som fått bäst betyg och presterat bäst i alla tester, säger Fredrik. Han berättar att de flesta av dagens pumpar är mer tysta än tidigare, dagens pumpar låter mindre än ett kylskåp.
– Det kanske inte är det vackraste man har, men det sparar pengar och dammar av vardagsrummet, konstaterar Fredrik.
En luftvärmepump cirkulerar extremt mycket luft, vilket gör att rummets damm fastnar i pumpens filter. Bra för luftkvaliteten, men ändå något som behöver tas bort för att pumpen ska fungera optimalt.
– Dammsuger man inomhusdelen var 14:e dag, då är man väldigt duktig. En gång i månaden brukar räcka. Utomhusdelen behöver man inte sköta, mer än att plocka bort eventuella löv och annat skräp.
Installationen görs alltid av certifierade installatörer som Elon tillhandahåller. Tjänsten ger rätt till rotavdrag, så har man andra rotjobb inplanerade nästa år kan det vara smart att göra installationen snart så man hinner nyttja årets pott, innan den brinner inne.
Finns det andra energibovar i hemmet man kanske inte tänker på?
– Det som drar mest ström är generellt torktumlaren om den är lite äldre, säger Fredrik och berättar att dagens tumlare är långt mycket bättre och finns i energiklasserna A och B. Mest energieffektiv är värmepumpstumlaren som återvinner all värme som skapas.
– Den kostar cirka 1 500 till 2 000 kronor mer än en vanlig kondenstumlare, en kostnad som sparas in ju mer den används. Den är även mer skonsam för kläderna då den torkar på lägre temperatur.
Fredrik märker av en större medvetenhet kring energifrågorna hos kunderna, men påpekar att det blivit lite krångligare för många sedan de nya energimärkningarna infördes för snart tre år sedan.
– Diskmaskiner som tidigare hade märkningen A+++ märktes om till E. Då kan man ju tro att de är helt värdelösa, men de drar ju fortfarande lika lite. Det är bara en ny märkning. Idag finns det diskmaskiner som är A klassade, men skillnaden på en diskmaskin i klass C och A är kanske 20 kWh per hundra diskningar, inte jättemycket.
– Om man däremot jämför kylskåp, så drar ett nytt ungefär 75 procent mindre el än ett som är femton år gammalt, samma gäller för frysar.
Utöver energiförbrukningen, hur ska jag tänka när jag väljer en ny vitvara?
– Det som framförallt kostar idag är allt matsvinn, vi slänger 25 procent av all mat vi handlar, säger Fredrik och förklarar att man kan få färskvaror att hålla mycket längre i nya kylskåp.
– Lägger man ett salladshuvud i ett gammalt kylskåp så kanske den inte håller speciellt länge. I en ny kan du justera fuktigheten och temperaturen i en specifik låda. Har du kött eller fisk ska de förvaras i en minusgrad, då dubbleras livslängden.
– Grönsakslådor finns med spjäll där du kan tillsätta mer fukt. En kiwi kan till exempel tredubbla sin livslängd. Allt detta är mer eller mindre standard idag, precis som automatisk avfrostning på frysar.
Elons egna märke Elvita har vuxit enormt och finns idag på alla stora vitvaror och de flesta hushållsapparater, där just kylar och frysar sticker ut, med tanke på vad de kostar.
– Medan andra märken har gått upp 30 procent så har Elvita gått upp knappt 5 procent. Vi har helt enkelt kunna hålla nere priset eftersom vi äger märket.
Hjälper ni till med installationen?
– Ja, absolut! Det är nog den största anledningen till att man väljer att gå till en fackhandel. Vi har hemkörning, installation och retur, allt görs av våra egna installatörer.
– Vi kör den gamla till återvinningen, tar hand om allt emballage och ser till så att allting funkar som det ska, avslutar Fredrik Berggren.
3 snabba energitips
- Låt värmepumpen göra jobbet och sänk temp på elementen.
- Diska i diskmaskin. En diskmaskin drar ca 10 liter per disk, mot handdiska, som förbrukar cirka 50 liter för samma diskmängd
- Byt ut dina gamla vitvaror till nya energisnåla vitvaror
Elons kundklubb
Gå med i kundklubben och få digitala kvitton, öppet köp 365 dagar, specialerbjudanden förturer och smarta tips och trix. Elon Club.
Foto i toppen: Elin Bäcklund Olsson/PRAB