Sätt färg på väggarna

2024-04-19
Inspirerad att måla om hemma? Att välja rätt kulör är både kul och lite trixigt. Vi djupdyker i färgburken för att stänka upp de bästa tipsen.

Färgfest eller neutrala toner? Bestäm själv. Det är du som ska leva i dina rum, så våga vara subjektiv och kör på väggkulörer du tycker är vackra och trivsamma när du målar om. Glöm dock inte att se över vissa praktiska detaljer innan du går och  slår till på en måste-ha-färg på provkartan i målarbutiken.
– Det är en sak att att titta på en färg och en sak att leva med den, säger Maud Hårleman, teknologie doktor i arkitektur vid KTH.

Hon har själv forskat på hur vi upplever färg inomhus. Hennes avhandling visar bland annat att det finns en stark koppling mellan vår upplevelse och förväntan.
– När förväntningarna inte infrias inträder en negativ upplevelse. I fel ljussituation kan till exempel en varm och ombonad gul kulör uppfattas som smutsig och grönaktig, förklarar Hårleman och in-flikar sedan att ljusförhållandena framför allt skiljer sig mellan nordvettande och sydvettande rum.

Den är hårt könskodad i vår del av världen

Likafullt förändras väggfärgerna inomhus i följd med dagsljusets vandring och årstidernas växlingar. Tänk därför på att provmåla. Att studera skiftena innan du går all-in med en specifik färgflört. Samtidigt finns det förstås lite mänskligare värden än ljuset att väga in i kulörvalet. Till att börja med präglas vi av kulturella föreställningar. Ta bara en färg som rosa.
– Den är hårt könskodad i vår del av världen och kan vackla mellan det barnsliga och spekulativa, berättar Maud Hårleman.

Även lokala miljöer och personliga erfarenheter kan påverka din relation till olika färger.
– Som barn bodde jag ofta över hos min farmor i en kuststad nära Nynäshamn. Vi brukade dricka kaffe och lyssna på Sjöväderrapporten och hon var alltid klädd i en 70-talsbrun morgonrock. Det har gett mig en positiv bild av just den färgen, säger Yvonne Karlsson, certifierad färgsättare.

Sedan har vi förstås trenderna. Just nu befinner sig 70-talspaletten på återtåg. Det får gärna vara murriga, dova, brända toner. Rosa. Mossgrönt. Terrakotta. Ockragult. Khaki. Eller varför inte satsa på en soft minimalistisk stil med ljusa färger, trä, skinn och naturnära inredningsdetaljer som handgjorda borstar och dekorativa skärbrädor?
– Saxa hejvilt ur inredningsmagasin och hämta inspiration från Pinterest. Gör gärna en moodboard. Titta in i garderoben, förbi alla svarta plagg – vilka färger finns kvar? Det du har på dig tycker du sannolikt om att ha omkring dig, tipsar Yvonne Karlsson.

Maud Hårleman tycker även att du bör höja blicken och se till det större sammanhanget: Hur tänker du dig rummet i övrigt? Väg in sådant som textilier, möbler, växter, mönster, takhöjd och rumsform.
– I ett litet rum förstärks färgerna mer, säger Hårleman slutligen.


Tips!

Sveriges färgfabrikanters förening står bakom sajten Allt om målning. Precis som namnet antyder så finns här det mesta man behöver veta om olika typer av målningsprojekt både inomhus och utomhus. För inspiration, tillförlitlig information och praktiska råd gå
in på: Alltommalning


Checklista för inomhusmålning

 1. Titta på taket. Hur ser det ut? Är det fräscht, vitt och fint? Du vill inte behöva måla taket efter att du målat väggarna – det är jättetrist.
 2. Införskaffa bra verktyg. Använd pensel, roller och ett rollerskaft som ger avlastning åt armarna när du målar.
 3. Flytta på möblerna. Varför äventyra relationen till din favoritprylar med onödiga närkamper?
 4. Förbered väggarna. Spackla igen eventuella hål och följ upp med slippapper efter behov. Maskera lister, dörrkarmar och eluttag med en tätslutande maskeringstejp.
 5. Lägg ut skyddspapp eller plast på golvet. Du vill inte göra en ofrivillig moonwalk med färgklibbiga strumpor.
 6. Syna listerna. Behöver de bättras på? Lika bra att ta dem också när du ändå är i farten.

Redskapsguide  detta behöver du

 • Pensel
 • Roller
 • Rollerskaft
 • Tejp
 • Spackel
 • Slippapper
 • Täckpapp eller plast

Foto i toppen: Beckers

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.