Mer sommar med uterum

2024-05-26

Att byta kulör på husfasaden är lättare sagt än gjort. I varje fall om du vill att det ska bli som du tänkt dig. En färg kan nämligen uppfattas helt olika, beroende på vilken omgivning som den kommer att synas i.

Uterum i anslutning till huset

Här är placeringen viktig och det gäller att få till en bra tak- och partihöjd på minst 2,20 för att få en känsla av rymd och ljus i uterummet. Om man vill kunna nyttja rummet året runt är det klokt att välja isolerglas med u-värde 1,3. Taket byggs av isolerglas eller i plast. Man kan med fördel ha vikdörrar i glas ut mot en grillplats och kan även ha ett utstickande takparti. Solskydd kan vara klokt, exempelvis plisségardiner eller en markis.

Här blir uterummet en naturlig förlängning av huset med smidig tillgång.

Enklare uterum kan man bygga direkt på marken ovanpå isolerade betongplattor till exempel. Eller om det finns en befintlig altan och man bara vill ha några väggar i glas så går det bra att bygga direkt på altanen. Då handlar det dock om en enkel inglasad veranda.

Men om man vill ha sitt uterum vinterbonat är gjuten platta på mark att föredra. Uppvärmning av uterummet kan uppnås med infravärme, golvvärme, värmefläkt, gasolvärmare eller värmepump.

Tidsåtgång: 6–8 veckor
Kostnad: cirka 200 000 kronor och uppåt. Då är arbetet utfört av fackman och innefattar garanti om något skulle gå fel.


Fristående uterum

Montera själv. Köp ditt uterum färdigt och bygg ihop det själv, ungefär som ett stort vuxenpussel. Leverantörer av uterum erbjuder färdiga paket som ofta går att anpassa och justera i olika mån. Uterum på 25 kvadrat är mest efterfrågade; de flesta vill ha ordentligt med utrymme för umgänge. Uterummet monteras ovanpå ett rejält underlag, ofta trall men det beror på isoleringen i övrigt. Det går att välja att få stommen färdigkapad och grundmålad så att den är redo att monteras direkt.

Tidsåtgång: 1–2 veckor
Kostnad: Från 45 000 kronor upp till 200 000 kronor eller mer, beroende på materialval, isolergrad och storlek.

Modellen som är 15 m² finns även i 20, 25 som är anpassade efter attefallsreglerna. Går att välja till exaktkapad och grundmålad stomme som är smidigt när det är dags att montera.

Ta hjälp av snickare. Tar du hjälp av en snickare som är specialist på uterum kan du få ett skräddarsytt uterum efter dina önskemål. På ett fristående uterum är grunden viktig och man bygger på trätrall bestående av träslag på plintgrund. Material kan vara cumaroträ, som är ett ädelträ, eller komposittrall. På trallen byggs sedan själva uterummet som mestadels består av glas.
– Man kan sätta in isolerglas om man önskar ett varmare uterum under vintern men man kan också välja att ha uppvärmning respektive luftintag sommartid för att svalka inomhusluften. Stora glaspartier kan göra det väldigt varmt när solen gassar, säger Lars Nilsson på Byggkompaniet. Tak av isolerande kanaltak är vanligast. Isolerade glastak väljs allt mer beroende på vilken placering uterummet har.

Tidsåtgång: 2–4 veckor
Kostnad: 5000–10 000 kr/kvm

Foto: Willab Garden, Santex och Byggkompaniet

ANDRA ARTIKLAR