Ätbar odling är klimatsmart

Maria Zaitzewsky Rundgren

Publicerad: 2024-07-16

Att odla egna grönsaker är guld värt. Ta del av Linnéa Dicksons smarta odlingstips till både nybörjare och experter.

Linnéa Dickson är trädgårdsmästare, programledare, trädgårdsdesigner, författare och mycket mer. Foto: Pernilla Bergdahl.

Att odla ätbart är roligt! Det är inspirerande att följa med från frö till färdig grönsak. Dessutom är egenodlade grönsaker bokstavligen närodlade och ofta nyttigare än de man köper i butik, eftersom butiksgrönsaker kommer från stora skördar utan fokus på näring. Grönsaker från snabbköpet har ofta transporterats långa sträckor och är för det mesta besprutade för bättre hållbarhet – om man inte väljer ekologiska grönsaker.
Olika grönsaker tar olika lång tid att odla. Exempelvis sallad, rucola, spenat, rädisor, sockerärter och dill är enkla att odla och växer snabbt. Detsamma gäller för tomater, sommarmorot, rödbeta, mangold och kålsorter som pak choi – de går från frö till färdig planta på ungefär åtta veckor. Betydligt längre utvecklingstid har exempelvis kronärtskocka som behöver förkultiveras inomhus redan i januari för att kunna skördas och ätas under sommaren.

Även om de flesta grönsaker växer bäst i solljus ska förkultiverade grönsaker inte sättas ut direkt i solen efter att ha varit inomhus under lång tid. Hitta en skuggig plats eller täck med fiberduk.
– Men generellt behöver grönsaker så mycket sol som möjligt för att växa och frodas, gärna 12-16 timmar om dagen, säger trädgårdsdesignern Linnéa Dickson.
När man sätter i gång med sin grönsaksodling i maj ska man alltså först kolla av hur solen vandrar över trädgården så att odlingen får mycket sol. Man kan antingen gräva upp gräsmattan eller använda sig av pallkragar som man fyller med jord och ko- eller stallgödsel. Jorden får inte vara för torr.
– Jorden är a och o och den perfekta jorden håller fukten och är väldränerad. Man kan gärna köpa kravmärkt odlingsjord. I botten av pallkragen kan man lägga gamla löv och kvistar. Ovanpå det gödsel och sedan jord, säger Linnéa Dickson och understryker att man gödslar på våren, men inte på hösten också – om man inte ska odla något då förstås.

Viktigt att tänka på är att inte odla samma gröda på samma plats år efter år, utan i stället växla grödor. Olika grönsaker tar nämligen olika mycket näring ur jorden. Ett annat tips är att ha högväxande grönsaker bakom de som växer lågt. Annars finns risken att de större växterna skuggar de små.

Pyssla om dina trädgårdsmöbler

Glöm inte att se över dina trädgårdsmöbler och altan i de fall de är av trä. De kan behöva oljas in eller målas om för att vara fräscha inför sommaren.

– Själv tar jag gärna ut ett litet bord och ett par stolar redan tidigt på våren, medan resten av trädgårdsmöblerna får stanna inomhus ett tag till. På så vis kan man sitta ute och njuta av de första värmande solstrålarna, konstaterar Linnéa Dickson.

Annat som kan vara bra att se över under den tidiga våren är solskydden. Markiser bör tvättas åtminstone en gång per år, efter att ha utsatts för väder och vind. Tvättar gör man bäst när det är svalt och mulet. Använd naturliga produkter som såpa och ljummet vatten eller ättika. Man drar ut hela markisen och borstar först bort damm och smuts. Därefter skrubbar man markisduken med en mjuk svamp med rengöringsmedel som sköljs bort med trädgårdsslangen. Markisen rullas in när den är torr.

Många husägare har flera solskydd, exempelvis parasoller som går att flytta. Även dessa kan behöva borstas och/eller tvättas varsamt för att återfå sin fräschör.

Snabb solskyddsguide

Fönstermarkis - skuggar och minskar solvärme men behåller utsikten.
Markisolett - kombinerar fönster- och fasadmarkisens egenskaper
Terrassmarkis  - för terrass, altan eller uteplats. Finns i en mängd olika utföranden.
Utvändig persienn - Ger fasaden ett snyggt utseende och skyddar mot insyn.
Fristående solskydd - En pergolamarkis kan  anpassas efter årstid, väder och vind.
Jalusier - mörklägger, sparar energi, skyddar mot inbrott och dämpar ljud.
Screen - perforerad väv som gör att man kan se ut samtidigt som värmeinstrålningen reduceras avsevärt.

3 köptips

Välj kvalitet. Välj en konstruktion av aluminium (som ofta är återvunnen) för en robust konstruktion som inte rostar. Välj spinnfärgad akryl framför polyester för en väv som håller och inte bleks.
Undvik fallgropar. Mäter du själv? Mät då rätt! Du får nämligen inte lämna tillbaka en måttbeställd produkt. Välj också din leverantör med omsorg och kolla referenser på andra installationer de gjort.
Köp underhåll. Många solskyddsföretag erbjuder serviceavtal. Då slipper du all skötsel av solskyddet och får fler lata dagar, samtidigt som solskyddet håller längre.

Gröna trender just nu

  1. Kallsådd
    Allt fler upptäcker fördelarna med att så frön av framför allt sommarblommor redan under vårvintern. Metoden ger ett försprång och det är särskilt effektivt för de som har problem med mördarsniglar.
  2.  Förenkling som utbildar
    Färdiga kit som gör det enklare för nybörjaren att sätta igång kommer i flera utföranden. Fördelen är att de inte bara ger information om hur man odlar. På köpet får konsumenten också veta namn på grönsaker och ny kunskap om hälsofördelarna med till exempel olika örter.
  3. Plantera endemiska växter
    Det är växter som är naturligt förekommande i ditt område och som lockar till sig både vilda djur och pollinerande insekter. Det bidrar till att bevara den biologiska mångfalden och skapar en mer hållbar trädgårdsmiljö. Genom att använda växter som främjar ekosystemet minskar behovet av bekämpningsmedel och gödningsmedel, vilket är bra för både miljö och hälsa.