Pooldrömmen blev sann

2024-05-28
Efter några år av funderande – ligger den där nu – den efterlängtade poolen. En investering som visat sig vara lyckosam. Poolen som byggdes förra året har flitigt använts. Nu stundar snart en ny säsong med bad och många dagar vid poolkanten.

Drömmen om en pool blev i somras en sanndröm för familjen Nilsson-Johansson. En pool har funnits med på önskelistan ända sedan de flyttade till villan i Bredsand utanför Enköping. Då de har Mälaren inom cykelavstånd, tyckte de först att det skulle räcka. Men längtan efter en egen pool och bekvämligheten som det för med sig tog med tiden överhand. Beslut togs och arbetet med att planera för en pool på tomten tog fart.

– Det är verkligen inget som vi ångrar, så mycket glädje som vi hade av poolen förra sommaren, säger Ingrid och får medhåll av resten av familjen.

– Det är helt underbart att bara kunna gå ut och svalka sig med ett dopp eller ta en simtur när helst man vill.

Ingrid och Peter hade tillsammans med sönerna Gustaf, 16 år och Mattias 14 år något av en kanonsommar förra året. Vädret var det allra bästa och poolen blev flitigt använd, inte bara av dem utan också av vänner och bekanta.

– Pojkarna hade kompisar här som badade och lekte i poolen var och varannan dag. Ibland spände de upp nät över poolen och spelade vollyboll,  så poolen fungerar både för lek och träning, säger Ingrid.

Tillsammans med en familj i samma område började sökandet efter en pool och en leverantör som kunde motsvara deras behov och önskningar. Idéer och planer skissades upp och ganska snart visste de vad de ville ha.

– Man får lägga ner lite tid på research, för att hitta det som känns rätt efter ens behov, menar Ingrid och Peter.

valet föll till slut på en pool i polypropylen, så kallad PP pool. Företaget som de köpte poolen av hade en helhetslösning som passade dem. Arbetet från första spadtaget till att poolen kom på plats togs omhand av leverantören. Notan för allt slutade på cirka 325-350 000 kronor.

– Det har varit värt det, vi har haft det toppen och kul med och i vår pool. Dessutom kan vi spara in lite pengar genom att stanna hemma och inte resa iväg för att få samma upplevelse.

I februari förra året började gräv- och schaktningsarbetet och ett par månader senare levererades den färdiga poolen.

– En jättekran placerades ute på vägen framför villan, kranen lyfte poolen över huset ner i den grävda gropen, berättar Ingrid.

Sedan följde isolerings- och gjutningsarbete, för att få det tätt, innan det var dags för premiärdopp. Det tog inte så lång tid från att arbetet med poolen påbörjades till att allt var klart .

– Ungefär fyra månader, minns Ingrid.

När det gällde tillval hade Ingrid en önskan om att köpa till en jetstream, och så blev det.

– Med jetstream påslagen har jag motionssimmat frekvent. Innan jobbet, efter jobbet och lite däremellan, skämtar Ingrid.

Poolen de valde har måttet 4 x 8 meter och är rektangulär.

– Det kan vara fint att ha en rund pool, men vi tyckte att det var lättare att få till poolmiljön med raka linjer.

Till pooldäcket som Ing-rid och Peter lagt själva, har de valt kompositplast.

– Det ser ut som riktiga träplankor, men behöver inte behandlas, som ”äkta” trä. Det blir på så sätt lättskött.

På ena kortsidan av poolen löper en trappa, som också fungera att sitta på.

För att hålla poolen ren, och förlänga badsäsongen investerade de i ett välvt pooltak som lätt skjuts över poolen när den inte används. Det är också ett skydd för att hindra att barn eller djur trillar i, när poolen är obevakad.

För att värma upp poolen har de låtit installera en värmepump. Pooltaket i sig hjälper till att hålla nere driftskostnaden, eftersom att värmen håller sig kvar längre när taket är på.

Vad är då det bästa med att ha en egen pool?

– Det är det att kunna bada hemma, det är en verklig lyx, som att vara utomlands, ligga och mysa och hoppa i när man vill och har lust.

Semestra hemma alltså?

– Ja, faktiskt, förra sommaren var det verkligen så. Vi har inte riktigt samma behov längre att resa bort under sommaren.

När det gäller skötseln av poolen gäller det att vara noga och hålla koll och ta prover på PH-värde och se till att det inte blir alger i vattnet.

– Man får helt enkelt köpa de medel som finns på marknaden för skötsel av sin pool.

– Poolen gör vi ren med en håv på ytan och en “dammsugare” som man kopplar till utsuget, det är enkelt, men kan ta lite tid om det samlats mycket skräp på botten

– Men man lär sig och så jobbigt är det inte. Fördelarna med pool är så många , avslutar Ingrid.

ANDRA ARTIKLAR