Sekelskifte möter Italien

Maria Zaitzewsky Rundgren

Publicerad: 2024-07-16

Programledaren och inredaren Malin Persson, känd från ”Trädgårdstider”, vurmar för en hållbar livsstil. Det tar sig uttryck i såväl ätbar odling i den egna trädgården som inredningsstil. Hon satsar helst på gedigna möbler som har en historia.

Som föreläsare i ämnet mode, hållbar konsumtion och livsstil bjuder Malin på sitt engagemang och sin kunskap på ett seriöst, men underhållande sätt. Foto: Linda Alvegren

När Malin Persson 2011 flyttade hem från Rom, där hon bott i tolv år, var tanken att hon skulle försöka hitta ett bekvämt boende åt sig och sina tre barn. Men ödet ville annorlunda. När hon fick syn på sekelskiftesvillan i stadsdelen Bellevue-Limhamn i Malmö blev hon förälskad – trots att det hade stora renoveringsbehov.
— Jag blev blixtförälskad när jag klev in i sandstensrucklet med trappstegsgavel. Det var ett massivt renoveringsprojekt som jag klev in i med öppna ögon, för jag kunde se husets potential. Det hade genomgått en mindre renovering på 60-talet men var praktiskt taget orört och hade kvar mycket av sin gamla charm med blyinfattade fönster, stuckatur och knarrande fiskbensparkett. Samtidigt var det väldigt eftersatt med fallfärdigt tak, ingen uppvärmning och trasig fasad, säger Malin och berättar att det tog två år att få huset beboeligt.

Det är cirka 250 kvadratmeter stort i – numera – tre våningar. Källaren är inredd, liksom vinden och det finns massor av plats för Malin och barnen. Hon tycker att huset känns rätt osvenskt med stora luftiga rum där hon får plats med sina pampiga möbler.
Bland annat tronar en enorm möbel i empire-stil från sent 1700-tal i köket. Det stod i svärmors butik i Rom. Hon tänkte kasta schabraket när hon sålde sin butik, men Malin hann rädda det. Svärmodern trodde att möbeln var italiensktillverkad, men den visade sig vara fransk.
— Nu står den i mitt kök. Möbeln är så pass dominant att resten av köksinredningen är enkel och avskalad, säger Malin, som inser att åren i Italien har präglat henne mer än hon har trott.
— Där älskar man tunga och gedigna möbler, gärna arvegods. Man satsar på kvalitet och lever länge med sina möbler, i stället för att köpa nytt. Det tänket har jag tagit med mig och jag gillar också pampiga möbler som har en historia att berätta, konstaterar Malin.

Hon är inte den som köper nytt i första taget, utan har samma möbler som när hon flyttade in för tio år sedan.
— Jag måste verkligen bli tokförälskad i en möbel, men innan jag köper den funderar jag alltid på hur lång livslängd kan möbeln tänkas ha. Har soffan avtagbar och tvättbar klädsel?  Kan bordet slipas om? Ju enklare en möbel är att rädda, rengöra och ändra på, desto större är chansen att det är ett långsiktigt köp istället för slit-och-släng.
Hon beklagar att det i Sverige kan vara svårt att få tag i yrkesskickliga tapetserare och finsnickare. I Italien är det fortfarande enkelt att hitta yrkeskunniga som lappar och lagar det som är trasigt eller slitet till en rimlig peng.
Malin tycker det finns något vackert med ett hem som är lite slitet och inbott, det visar att folk lever sina liv här. Allt måste inte vara så perfekt!
— Jag tycker att huset bara blir vackrare med lite patina! Möblerna utgör basen i mitt hem, sedan kan jag alltid addera eller ändra detaljer och färger, säger hon och tillägger att färgsättningen hemma också är klassisk och dämpad. Beige, grå, oliv. En lugn bas som passar ihop med äldre möbler och där man enkelt kan lägga till och ta bort accentfärger.

Malin har varit proframledare och redaktör för SVT:s Trädgårdstider i tre säsonger. Foto: Christoffer Lomfors/SVT.

Hon har tillbringat nästan lika många år av sitt vuxna liv i Italien som i Sverige. Finns det något hon saknar?
— Jag kan sakna det spontana umgänget med vänner och livet utomhus. Det varma klimatet och att man inte stressar lika mycket som här. I Italien träffas man ofta ute, det är en annan puls på gator och torg som känns livgivande och härlig. I Sverige håller vi oss mera hemma, vilket förstås delvis beror på vädret. Däremot saknar jag inte all byråkrati och ineffektivitet. Jag är en person som vill få saker gjorda och det tempot har man inte i Italien…
Så här på vårkanten ser Malin fram emot att kavla upp ärmarna i den 1000 kvadratmeter stora trädgården – som ju egentligen inte är särskilt stor. Hon skrattar till när hon nämner att gräsmattan har krympt avsevärt eftersom det står anlagda odlingsbäddar överallt.
— Förra året byggde jag bland annat ett växthus. Nu är det fokus på att odla ätbart och snittblommor. En del har jag redan satt ut medan tomatplantor och dahlior vackert får vänta ett tag till inomhus, säger Malin, som finner mycket glädje i att se ett frö omvandlas till en blomma eller en grönsak. Trädgårdsarbete må vara fysisk krävande, men det är också avslappnande och roligt.
Hon är definitivt lycklig när hon får påta i trädgården. Lycka är också när alla barnen är hemma och mår bra och inget särskilt står på schemat.

Malins bästa inredningstips inför våren

  1. Rensa, rensa, rensa bort saker du inte behöver och låt det fina ta plats.
  2. Ta in några kvistar med exempelvis magnolia eller äppelblom och driv dem i blom inomhus. Oslagbart sätt att välkomna våren.
  3. Stoppa undan ”vintriga” saker som filtar och fårskinnsfällar, låt hemmet befrias från tunga material och klä hemmet i somrig fägring, som exempelvis luftiga, lätta gardiner.

Fakta:

Namn: Malin Persson.
Ålder: 44.
Familj: tre barn Tiago 18, Milo 16 och Cleo 13.
Bor: i Malmö.
Gör: Hållbarhetsinspiratör, föreläsare och programledare för ”Trädgårdstider” på SVT.

Foto toppbild: Christoffer Lomfors/SVT