Så får du en vackrare trädgård

2024-05-29
Många husägare har en dröm om den fulländade trädgården. Och med lite hjälp på traven kan drömmen gå i uppfyllelse – om än möjligen med vissa anpassningar. Varje trädgård har sina unika förutsättningar och genom att tänka efter innan, planera och strukturera kan man med ganska enkla medel få sin drömträdgård.

Men hjälp av den nyutkomna – och mycket vackra, tegelstenstjocka – boken ”Trädgårdsform – en vackrare trädgård med arkitektens verktyg” (Norstedts) av trädgårdsarkitekterna Karin Janrik och Viveca Ljungström får man hjälp att ”se” sin trädgård med nya ögon och hitta lösningar som följer dess naturliga förutsättningar. I bokens första del får läsaren verktyg för att få till sin drömträdgård genom 16 punkter som man kan följa steg för steg. Här finns också ett kapitel om svenska husstilar, om trädgårdens struktur samt konkreta lösningar och exempel. Boken – som är fylld av fina bilder – är tänkt att fungera som en handbok och som inspirationskälla.

Trädgårdsarkitekterna Karin Janrik

Trädgårdsarkitekterna Karin Janrik

Har intresset för trädgård ökat?

– Ja, tveklöst. Jag har arbetat som trädgårds-arkitekt i tjugo år och i början av min karriär var uppdragen betydligt färre än i dag. Nu är det en riktig trädgårdsboom och många vill ha en genomtänkt, funktionell trädgård och tar gärna hjälp av ett proffs. I dag använder man sin trädgård på ett annat sätt än förr. Den har blivit en förlängning av hemmet. Man lagar mat, umgås, badar i poolen. Man bygger paviljonger och har odlingar av olika slag. Det är jätteroligt! säger Karin Janrik.

Vad är det vanligaste ”felet” husägare gör när de vill fixa till sin trädgård?

– Många glömmer helheten och koncentrerar sig på detaljer som känns greppbara, exempelvis framsidan. Och så glömmer de andra, kanske viktigare, projekt på baksidan. Men man behöver en övergripande plan och man måste inse att man inte kan göra allt på en gång. De som redan har en trädgård kanske funderar över uppenbara problem”, som en trasig mur eller en gammal trappa. Men för att åtgärda sådant krävs stora insatser och där kan man behöva hjälp med att se nya möjligheter. Det är där jag kommer in i bilden. Jag hjälper folk att lyfta blicken och se ut över hela sin trädgård. Det är viktigt att man inte fastnar i sin dröm om hur det ska vara, utan tar tillvara på trädgårdens naturliga förutsättningar. Om man jobbar med naturen och inte emot den så får man en lättskött och vacker trädgård.

Hur gör man om man inte orkar eller vill skapa den vackraste av trädgårdar?

– Då lägger man ambitionen på rätt nivå och skalar av för att slippa lägga åtskilliga timmar på trädgårdsarbete.

– Många husägare har en rad livsprojekt och många bollar i luften. Man har barn och jobb. Men då kan man få hjälp med att förenkla sig trädgård så att den i alla fall är lättskött och trygg.

Vad är det viktigaste att tänka på om man har en ny trädgård?

– Många börjar lite ängsligt med rabatter och ute i kanten av trädgården. Men prio ett är att se helheten innan man börjar, vilket man kan behöva hjälp med. Här handlar det om att ta reda på hur stor trädgården är och om det finns naturliga gränser.

– Därefter funderar man på vilka funktioner man önskar. Gör sedan en analys. Om man vill ha en uteplats eller ett trädgårds-land måste man fundera på var det är lämpligast att placera. Vill man kunna sitta på en bänk och njuta av trädgårdslandet?
Var är solen? Här är det läge att göra en enkel skiss och börja laborera med de förutsättningar som finns.

Hur vet man vilken sorts trädgård man ska anlägga?

– Det är klokt att ta i beaktande vilken typ av trädgård som harmoniserar med huset. Till ett välhållet 20-talshus är det fint med en tidstypisk trädgård. Man kan leta efter tidsmarkörer, som ett visst träslag, en äldre grind eller något annat, och lyfta fram det. Eller ta reda på vilken typ av trädgårdsväxter som var vanliga på 1920-talet. Men man måste inte följa tidsepoken slaviskt, utan kan förstås anlägga exempelvis en pool om man önskar det. Modernt och tidstypiskt kan leva sida vid sida. Huvudsaken är att man får upp ögonen för helheten och konsulterar omgivningen innan man sätter spaden i marken!

Hur ska man tänka för att se helheten?

– En bra jämförelse är när man köper en soffa. Oftast väljer man en soffa i neutral färg och form som man inte tröttnar på och så piffar man till den med färgglada kuddar, som lätt går att byta ut. Samma i trädgården. Skapa en bra grundstomme och bygg vidare från den. Det kan exempelvis handla om att göra en större rabatt. Vilka blommar man väljer spelar mindre roll. Eller om att göra en uteplats i ”rätt” storlek. Möblerna är inte lika viktiga – de kan man ju byta ut om man tröttnar.  En spräcklig uppfart syns väldigt tydligt. Är den mer neutral kan man i stället ta ut svängarna med krukor och växter.

– Se de stora dragen i skapandet av trädgården! Ett fel som många gör är att de glömmer att hitta en röd tråd. Trädgården spretar och känns orolig.

Hur hittar man den röda tråden?

– Det kan handla om exempelvis färger eller materialval. En röd tråd kan vara en viss växt, men i olika former. Eller en viss marksten i en viss färgskala som sedan återkommer i olika storlekar eller former i trädgården. Den röda tråden ger en känsla av harmoni.

ANDRA ARTIKLAR