Kasta loss med rätt båt

2024-05-26

Idag ägnar sig två miljoner människor i Sverige åt båtliv. Drömmer du om att själv bli båtägare och njuta av allt vad det innebär? Här kommer råd på vägen.

Tre storfavoriter bland svenska båtägare är styrpulpetbåt, bowrider och daycruiser. Vilken av dem du väljer att satsa på beror till stor del på användningsområde och hur mycket pengar du vill lägga på ditt båtliv. Styrpulpetbåten har en öppen planlösning och lämpar sig väldigt väl för transporter och dagtursåkande. De lite större exemplaren har även kapell. En bowrider påminner i mycket om styrpulpetbåten, men har en stängd vindruta framåt.

En daycruiser lämpar sig både för dagsturer men även för semesterturer på några nätter, allt beroende på storleken. Du kan visserligen inte använda en daycruiser som ett arbetsredskap på samma sätt som styrpulpetbåten, men den är fullt tjänlig för transporter. Dess främsta nisch är dock turer fram och tillbaka till land. För dig som vill skaffa båt gäller det alltså att planera inför köpet, så att du väljer den som passar dina behov allra bäst. Involvera gärna hela familjen i förberedelserna.

Låt alla berätta vad de har för behov, önskemål och förväntningar. Vad ska ni använda båten till? Är det viktigt att den är ny eller går det bra med ett begagnat exemplar? Var kan man förvara den under sommaren och vintern? Hur mycket får båtlivet kosta? Tänk på att det tillkommer utgifter i form av försäkringar, service och båtplats. Tänk också på att ta hänsyn till miljön. Det kan vara värt att väga in i diskussionen kring nytt eller begagnat. Nya båtmotorer drar mindre bensin. Både de och skroven blir dessutom allt lättare i produktion. Och precis som inom bilbranschen har elektronikutvecklingen skett i raketfart. På en modern daycruiser har du solpaneler som laddar båtbatteriet och batteriet för belysningen ombord. Det är smidigt, snygg och billigt. Samtidigt märks en väldig boom vad gäller aluminiumskrov med en insida i plast, vilket är nästan helt underhållsfritt.


Checklista inför båtutflykten:

  • Kontrollera bränslenivån och båtens sjöduglighet.
  • Kontrollera sjökortet.
  • Se till att det finns flytväst åt alla ombord.
  • Ta reda på det du behöver om destinationen.
  • Boka bord i förväg inför restaurangbesök.
  • Packa lämpliga kläder, badkläder och solskyddsolja.

Prislista – för nya båtar

  • Styrpulpetbåt – Från 100 000-500 000 kronor.
  • Bowrider – från 300 000 kronor till en miljon.
  • Daycruiser – från 300 000 kronor till en miljon.

Foto: Föreningen Sveriges och Norges kanaler

RELATERADE ARTIKLAR