Det ska vara ruffigt och autentiskt

Maria Zaitzewsky Rundgren

Publicerad: 2024-06-16

I Maries bok Det rosa huset får läsaren ta del av hennes unika fingertoppskänsla för inredning. Foto: Sara Svenningrud.

Alltsedan stylisten Marie Olsson Nylander köpte ett fallfärdigt palats på Sicilien och renoverade det i ”Husdrömmar” har hon vunnit svenska folkets hjärtan. Just nu är hon aktuell med en ny färgkollektion på Alcro - och skriver på en bok om Sicilien.
I början av året släppte Alcro en ny färgkollektion, signerad stylisten Marie Olsson Nylander. Det handlar om 14 kulörer som passar ihop. Marie känner sig hedrad som fick uppdraget.

— Vi svenskar är ofta lite rädda för färger och har gärna neutralt vitt på väggarna, vilket jag tycker är synd. Personligen gillar jag inte kritvitt. Med det sagt så är min färgkollektion dämpad, mjuk och jordig. Tanken är att man ska kunna kombinera färgerna, de kompletterar och lyfter varandra, säger Marie, som har hittat inspiration i den textilsamling hon har sedan trettio år.

Här bland alla tyger återfinns hennes favorittoner, pudriga, sandiga och vilsamma. Bland annat hade hon ett gammalt duntäcke som inspirerade till färgen Powder in Pisa.
— Jag har alltid gillat milda, varma, pudriga toner och mitt hus är inrett och målat i den färgskalan. Jag har valt att måla några tak och lister och gjort alla möjliga kombinationer utom enbart en vägg! Jag går inte efter trender, utan föredrar klassiska färger.
Den som har följt Maries renoveringsresa i det sicilianska palatset Cirillo i Trapani vet att det är målat i denna pudriga, jordiga färgskala och inrett med stora, svulstiga möbler, som Marie gillar.

Serien ”Husdrömmar Sicilien” på SVT är slut för den här gången. Men huset på Sicilien frodas och lever vidare med sina svenska ägare, som försöker vara där åtminstone ett par månader per år.
När Marie såg det charmiga men nedgångna palatset för första gången för drygt fem år sedan föll hon som en fura. Hon älskar det ruffiga, lite skavda och autentiska - och det har hon funnit med råge på Sicilien.
— Min första tanke var wow! Och sedan, har vi råd? Men jag vet av erfarenhet att man inte ska tänka för mycket utan bara köra på. Vi har renoverat fem hus innan Palazzo Cirillo, så vi var inte rädda för själva arbetet, säger Marie och berättar att svårigheterna och utmaningarna var av annat slag på Sicilien.
— Det är tufft att bygga och renovera när man inte kan språket eller de sociala koderna i landet. Administrationen är krånglig i Italien och det dagliga livet är svårt när man inte kan läsa av folk eller känner till alla oskrivna regler. Exempelvis bad jag en granne uttryckligen att inte såga i träden. Men det gjorde han ändå…

Maries färgkollektion är inspirerad av hennes favorittyger och minnen som hon samlat på sig genom åren. Foto: Alcro.

Marie menar att det är mycket rävspel under ytan som tar tid att lära sig. Men hon tycker att människorna är genuina och skulle gärna vara där mer om hon inte längtade så mycket efter barnen. Dessutom behöver hon stillheten och lugnet hemma i Helsingborg.
— Min erfarenhet på Sicilien har varit nyttig och lärorik. Jag har blivit mer ödmjuk och på ett sätt en annan person. Jag är expressiv till min natur och har lätt att få kontakt med folk, vilket är en fördel. Sicilianarna tycker att jag är en excentrisk kvinna!
I ”Husdrömmar” framstår Marie som ett riktigt energiknippe och man frågar sig hur hon orkar hålla detta tempo. Men faktum är att mellan varven är det strikt återhämtning som gäller.
— Jag ser mitt jobb som ett gig. Jag kör stenhårt. Sedan måste jag vila och blir väldigt osocial. Jag lider av migrän och då är det stillhet som gäller. Mina energidepåer fyller jag på genom kreativa tankar, bikramyoga och olika andningsövningar. Efter min cancerdiagnos för många år sedan har jag blivit mycket bättre på att lyssna på min kropp. Innan sa jag ja till allt.  Jag tror att cancern utlöstes av stress så numera är jag noga med att inte stressa för mycket, säger Marie och tillägger med ett leende att hennes jobb både är hennes bränsle och hennes aska.
Men det är tveklöst hennes största passion i livet och i dag jobbar hon bara med vänner och folk hon känner, i meningsfulla sammanhang. Det handlar om att få energi, inte dräneras på energi.
Ett pågående projekt är boken om Sicilien som hon just nu håller på och skriver. Det är en kombination av en självbiografi, fiktion och tips på coola ställen på ön. Att den kommer att innehålla härliga bilder, inredning och matkultur säger sig självt. Boken kommer ut 2025.

– Intuition är min bästa guide inom inredning, säger Marie Olsson Nylander. Foto: Alcro.

Fakta:

Ålder: 50.
Bor: I en 60-talsvilla utanför Helsingborg.
Familj: Maken Bill 53. Barnen Vidar 21, Otto 20, Ingrid 14, Solveig  8.
Gör: Inredare, stylist, inredningsdesigner, tv-profil.
Aktuell: Med en ny färgkollektion från Alcro. ”Husdrömmar Sicilien”,”Husdrömmar Sicilien: Vintageresan”.
Instagram: @marieolssonnylander

Foto toppbild: Alcro