Grannarna smyckade sina hus med vackra fönster

2024-06-15
Man brukar säga att fönstren är husets ögon. Gamla slitna fönster på ett i övrigt fint hus drar ner helhetsintrycket – och bidrar dessutom ofta till ökade elräkningar eftersom mycket av värmen slinker ut genom otäta fönster. Nya, täta fönster med låga u-värden gör huset mer energismart och – förhoppningsvis – snyggare.

För grannarna Jasminder Mangat och Johan Dyrholm på Ekerö utanför Stockholm fyller fönstren inte bara en praktisk funktion, utan handlar i hög grad också om estetik. Bägge har valt spektakulära fönsterpartier som verkligen drar blickarna till sig.

Både från utsidan och insidan.

När Jasminder och hans fru Marianne för något år sedan beslutade sig för att bygga ett helt nytt hus på tomten de äger, föll valet på ett 150 kvadratmeter stort hus med härlig takhöjd och rymliga ytor. Jasminder, som har en bakgrund som byggnadsingenjör, höll i projektet själv. Han var nöjd med det mesta.

Men tyckte nog att de tre ”vanliga” fönstren som vette ut mot fälten och skogarna inte gjorde huset och utsikten rättvisa. Visst fungerade det och visst fanns det altandörrar på sidorna för att ta sig ut på altanen. Men han saknade en mer spektakulär och samtidigt praktisk lösning som kunde förbinda ”uterummet” med vardagsrummet.

Valet föll på vik-fönster som han lät montera längs hela gaveln. Vik-fönstren fungerar som en klassisk vikvägg och ”veckas” ihop för en maximal öppning ut mot altanen.

fonster3

        
Vi kände att vi ville ha in mera ljus och öppna upp inför 
sommaren.

– Vi kände att vi ville ha in mera ljus och öppna upp inför sommaren. Och vi är jättenöjda. När vi skjuter undan fönstren får vi en gigantisk öppning ut mot altanen och naturen utanför och det känns som att vardagsrummet och naturen blir ett, säger Jasminder och tillägger att under sommarens fina dagar har de nästan alltid helt öppet. Det är underbart att gränsen mellan ute och inne suddas ut. Samtidigt är vik-fönstren lika vackra på vintern. Ljusinsläppet är maximalt och det är underbart att vila blicken på fältet precis utanför.

Om det mot all förmodan skulle kännas för soligt, har paret Jasminder monterat en markis som vid behov skuggar vardagsrummet och altanen.

Vik-fönstren håller samma u-värde som husets övriga fönster, ungefär 1,3. Fönstren är 2-glas, eftersom de är för stora och tunga för 3-glas.

– Vi upplever inte att det drar mer från våra vik-fönster. De håller värmen väldigt bra, konstaterar Jasminder.

Vik-fönstren kostade 57 000 kronor inklusive moms.

Bara ett stenkast från Mangats bor snickaren Johan Dyresten, som just har byggt klart sitt iögonfallande trähus. Det som kanske är mest slående är de gigantiska fönsterpartierna ut mot fälten och skogen.

Johan berättar att han från början visste att han ville ha stora fönster med mycket ljusinsläpp. Och nog släpper de in massor av ljus. Att stå framför de enorma rutorna inger en sakral känsla. Faktum är att gavelfönstren är så stora att övriga fönster i huset nästintill är överflödiga.

Han var dock osäker på hur slutresultatet skulle bli. Skulle fönstren bli överväldigande? Det är ju en sak att se stora föns-ter på skiss och en annan att se dem i verkligheten. Men med facit i hand är han mycket nöjd.

– Det blev precis så som jag hade tänkt mig, stort och läckert, säger han belåtet.

Eftersom fönstren är så stora är glaset tjockt, 6 mm. De är 2-glasfönster och har ett lågt u-värde, 0,9, så värmen stannar kvar i huset. De går inte att öppna – vilket det finns en anledning till.

– Jag vill inte ha in en massa mygg! Men jag har en altandörr där man tar sig ut, säger Johan.

Någon oro för akvariekänsla eller att solen skulle bli för påträngande under sommarhalvåret känner inte Johan. Gaveln ligger delvis i skugga och solen ligger i stort sett ald-rig på direkt.

Och rädsla för insyn finns det ingen anledning till. Huset ligger lantligt. Här åker nästan aldrig någon förbi. Utanför fönstren syns den vackraste av tavlor; hagar, fält, sjö och skog.

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.