Vilken färg var först?

2024-06-15

Bor du i ett gammalt hus? Tänk på att äldre byggnader ofta har en unik historia, så du gör klokt i att renovera med omsorg.

– Att hitta ett välbevarat äldre hus är svårt. Nästan alla är mer eller mindre förändrade, säger byggnadsantikvarie Stephan Fickler.

Hans råd inför en ombyggnad och förädling av ett äldre hus är alltid att göra väl avvägda beslut. Med andra ord ta det lugnt, ta reda på så mycket fakta som möjligt om huset, innan du börjar projektet. Risken är att åtgärder annars blir större än nödvändigt. Det är också bättre att laga än att byta, påpekar han, åtminstone om man vill hitta husets ursprungliga känsla och charm. På kuppen sparar man på jordens resurser.

Vilka egna undersökningar kan man då göra på själva huset, till exempel om man vill få fram husets ursprungliga färgsättning?
– Det går oftast att skrapa fram äldre färgskikt, även när huset målats om ett antal gånger. Man får skrapa på husets olika delar, på fasaden, fönsterbrädor, foder och dörrar. Om det är flera färglager skrapar man fram en så kallad färgtrappa. Det är jättespännande att se när husets årsringar kommer fram, säger Stephan Fickler.

Instruktioner för hur det går till finns i artiklar på Svenska byggnadsvårdsföreningens hemsida, bland annat artikeln ”Att göra färgundersökning”. Traditionella färger med tidstypiska kulörer finns att köpa genom byggnadsvårdsbutiker.

– I de flesta hus, fram till 40-och 50-talet, var det linoljefärg som gällde. Fortsätt med det. Själv skulle jag aldrig välja vattenburen färg till ett gammalt hus. Slamfärg, typ Falu rödfärg, är också otroligt bra, så lätt att stryka på och underhålla.

Foto: Gysinge

ANDRA ARTIKLAR