Förbränning ett hett samtalsämne

Oscar Nilsson

Publicerad: 2024-07-16

Nu börjar en ny säsong i sommarstugan för Anna Karlsson och hennes familj. En härlig tid att se fram emot. Det är dock en del saker som behöver fungera för att det ska bli så där gemytligt som de flesta sommarhusägare vill ha det. För att kunna njuta av sommarhuset fullt ut behövs att det mest basala fungerar. Med andra ord en bra och lättskött toalett.

De flesta sommarstugeägarna känner nog igen sig när det kommer till frågan om att välja toalett. Sällan någon annanstans diskuteras toaletter så intensivt, som med grannarna i sommarstugeområdet. Vilken lösning har ni? Hur fungerar er toa?
Vad man väljer för lösning är förstås beroende på hur det ser ut där man har sin sommarstuga. Frågorna är många. Kan man ha en snålspolande vattentoalett? Är mulltoa ett alternativ? Kanske ett enskilt avlopp eller är det det kommunala avloppssystemet som gäller? Vilka regler gäller för området?
För en del är det en stor apparat att installera en vattentoalett, särskilt om det inte finns kommunalt avlopp. Kanske är det inte ens tillåtet. För Anna sommarhus i Roslagen föll valet på en förbränningstoa. Efter mycket funderande på olika alternativ, var förbränningstoan den som motsvarade hennes krav på effektivitet och hantering. Miljön var också en viktig aspekt.

Efter att ha valt bort andra alternativ stod köp och installation av förbränningstoa kvar. Och så blev det.
– Jag hade sett en annons i en tidning om förbränningstoa. Först tyckte jag att det var lite dyrt, men vi hjälptes åt med finansieringen i familjen, vi brukar vara ett gäng här på somrarna. För att skaffa mig mer information läste jag bland annat på internet om hur en förbränningstoa fungerar. Jag tyckte att det lät enkelt och bra, så då slog vi till. Nu efteråt tycker jag inte att det var så dyrt, med tanke på hur stor glädje vi har av den, om man nu kan uttrycka sig så, skrattar Anna.

Hur trivs du då med lösningen?
– Den har fungerat väldigt bra. Vi är som sagt många här periodvis, först var jag lite nervös över att den inte skulle räcka till. Eller att det skulle vara lite för mycket ”hightech” för mig. Men det hade jag inte behövt bekymra mig om, vet jag nu så här efteråt.
Förbränningstoaletten fungerar på så sätt att den förbränner urin och fekalier vid hög temperatur.

Hur vet du när toan ska tömmas?
– Det ser jag för då blinkar en lampa växelvis på panelen. Man kan säga att toan talar om själv när det är dags för en tömning.
– Askan kan man använda som gödning om man vill. Jag brukar hälla den i blomrabatten. Sedan får man göra rent skålen med varmt vatten innan den sätts tillbaka i toan. När kärlet satts tillbaka i toaletten häller jag i en liter vatten som får förbrännas först sedan är den färdig att användas igen.
Något som Anna återkommer till är att hon är nöjd med att den inte tar så stor plats. Våtutrymmet som inte är så stort ska rymma både dusch, toalett, och handfat, samt lite förvaring också.
Vid varje toalettbesök placeras en vattentät påse i toaletten. Som försvinner efter att man fällt ner locket och tryckt på förbränningsknappen.
– Påsar finns att köpa på ett flertal stormarknader och de vi brukar handla innehåller 500 påsar.
Anna hoppas och tror att hon och hennes familj kommer att ha glädje och nytta av toaletten många år framåt.
– Vi får se till att sköta om den så att den fortsätter att trivas hos oss, avslutar Anna.