Fönster gav huset nya funktioner

2024-06-15
Efter nästan tio år i huset i Södertälje tyckte Lotta och Göran Teljstedt att de hade fått nog av att krångla sig ut på altanen via ytterdörren. Med två små döttrar som sommartid springer ut och in, grillmiddagar och social samvaro utomhus kändes det både smartare och mer praktiskt att kunna gå ut direkt via vardagsrummet, som ligger i anslutning till köket.

Sagt och gjort. Efter en del funderande och kalkylerande bestämde sig familjen för att göra en rejäl rockad av fönster och dörrar samtidigt som man bytte ut samtliga fönster i 70-talshuset. Efter ett par veckor satte arbetet igång och inom 5 arbetsdagar var de gamla fönstren borta och de nya på plats, inklusive plåtar och ny panel.

Den gamla ytterdörren togs bort och i dess ställe blev det ett icke-öppningsbart fönster. Ytterdörren hamnade en bit bort och den efterlängtade nya hallen såg dagens ljus. I vardagsrummet fick ett fönster ryka till förmån för en altandörr. Nu finns här tre stora fönster, som inte går att öppna, och en altandörr – i stället för fyra öppningsbara fönster som tidigare.

– Vi bedömde att det inte är nödvändigt att kunna öppna övriga fönster när man har en altandörr. Det är ju den man öppnar när man behöver vädra, konstaterar Göran.

I köket byttes de gamla fönstren ut och i ”matsalsdelen”, där man tidigare haft ett traditionellt tvådelat fönster, valde man ett stort panoramafönster, för maximalt ljusinsläpp. I själva köksdelen, där det tidigare satt ett ganska stort fönster, har man nu satt in ett nättare, som inte går att öppna.

– Vi är jättenöjda med förändringarna, som ju är ganska stora. Det känns bra att det gick att öppna upp för en altandörr och en ny ytterdörr och att vi kunde täppa till där den gamla dörren satt. Nu känns hela hemmet mer funktionellt, säger Lotta.

Förutom de rent estetiska och praktiska effekterna av fönsterbytet märker familjen också att huset har blivit både varmare och tätare. Än så länge har de inte fått någon elräkning att jämföra, med tidigare räkningar, men de är övertygade om att det kommer att vara en märkbar skillnad på kostnader. Fönsterbytet kommer på sikt att spara pengar.

– U-värdet på de nya fönstren ligger ungefär på 1,1 och ännu lägre på de fönster som inte går att öppna. Och vår gamla ytterdörr läckte som ett såll, det drog mycket där. Nu känner man inget drag alls, det är helt tätt, säger Lotta, som också är mycket nöjd med de så kallade vridfönstren som sitter i sovrummen. De går enkelt att öppna och tvätta, i och med att de går att vrida 360 grader.

Vad kostade det…?

Kostnaden för byte av samtliga fönster på över- och undervåning – nio stycken – samt en ytterdörr och en altandörr – hamnade på strax under 100 000 kronor inklusive ROT.

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.