Laxen blir fantastiskt god och saftig när den tillagas långsamt på låg temperatur. Till laxen en fräsch, vårig fänkålssallad med en frisk och örtig kall sås.
Recept och foto: Anna Pettersson, kock och matkreatör
4 portioner
Du behöver:
800 g färsk laxsida med skinn, urbenad
Gör såhär:
Sätt ugnen på 125 grader.
Placera laxen i en ugnsform, salta och peppra.
Sätt in laxen i ugnen i ca 45 minuter till en kärntemperatur på 48 grader.
Kall örtsås
Du behöver:
1 kruka dill
½ kruka gräslök
1 kruka basilika, bladen
1 knippe persilja, bladen
1 dl olivolja
2 dl turkisk yoghurt, naturell
½ dl majonnäs
½ vitlöksklyfta, pressad
1 tsk dijonsenap
1 tsk salt
nymalen peppar efter smak
Gör så här:
Mixa olivolja, salt, dill, persilja, basilika och gräslök slät med hjälp av en stavmixer.
Rör ihop örtblandningen med yoghurt, senap, vitlök och majonnäs.
Smaka av med salt och peppar.
Fänkålssallad
Du behöver:
½ fänkål
1 stor schalottenlök
½ gurka
1 kruka dill
1 äpple
1 msk olivolja
1 msk pressad citron
1 nypa flingsalt
Gör så här:
Ansa fänkålen och skär bort roten.
Skär fänkålen, äpplet och gurkan tunt med hjälp av en mandolin eller en osthyvel.
Skala löken och skär även den tunt.
Blanda alltsammans i en skål och plocka ner dillen.
Blanda oljan med den pressade citronen och flingsalt till en citronvinägrett och vänd ner salladen.
Vid servering: Fördela fänkålssalladen över laxen och servera med örtsåsen och kokt potatis.
Smaklig måltid!