Planera din trädgård inför poolköpet

2024-06-18
Att köpa en pool är inget man gör lättvindigt. Det är trots allt en stor och långsiktig investering som ofta förändrar både livet och trädgården.

Det är viktigt att tänka efter före ett poolköp, så att poolen verkligen planeras in på rätt plats när det väl är dags. Här finns det många frågeställningar att fundera över;

Vilka ingrepp i trädgården vill jag göra?

Det mesta är möjligt och det går att spränga bort berg om så skulle krävas. Allt är en kostnadsfråga. Genom att anlita en trädgårdsarkitekt kan man få tips på smarta lösningar. Men även pooltillverkarna brukar kunna vara behjälpliga med tips om lämplig placering av poolen.

Var ska poolen ligga?

Det första man bör fundera på är hur trädgården används i dag. Finns där redan en stor altan med matplats? Var ska poolen i så fall ligga i förhållande till den? Man vill helst ha en plats för lek och plask, men även en plats för att grilla och äta i lugn och ro.

– Är man helt nyinflyttad har man kanske inte utvecklat några vanor. Då är det lättare att bestämma sig för vilka delar av trädgården som ska användas till vad. Oavsett om man är nyinflyttad eller inte är det viktigt att organisera upp ytorna i trädgården så att man kan utnyttja den till mer än bara bad och lek, säger Jeanette Skålander, trädgårdsarkitekt på Njutaträdgårdsdesign.

Många anser att det är viktigt att kunna se poolen från vardagsrummet. Om barnen är ute och badar vill man som förälder ha uppsikt utan att behöva gå ut; då blir poolen en slags förlängning av vardagsrummet. Fyra meter från husväggen brukar vara ett lagom avstånd, enligt Poolkungens ägare Mats Hartelius. De flesta väljer en vanlig, rektangulär pool, 4×8 meter. Då har man störst valmöjligheter av tillbehör och man kan dessutom få automatiserad pooltäckning, vilket inte är möjligt med exempelvis en njurformad pool. Vill man inte se poolen som ett förlängt vardagsrum kan man ge poolen en ”egen” avdelning i trädgården. Hur man väljer beror förstås på behov, smak och trädgårdens naturliga förutsättningar.


Lite rolig fakta

 • Vart 15e hushåll i Sverige har en pool.
 • 90 % av alla pooler i Sverige är linerpooler. Man lägger en botten av sand och själva poolen består av en formsydd säck av vinylplast.
 • Glasfiberpooler och gjutna, mosaikbelagda pooler är ovanliga i Sverige. De kos-tar lite mer men då kan poolen å andra sidan göras i princip vilken form som helst.
 • En pool kostar vanligtvis mellan 25 000 och 50 000 kronor eller mer beroende på storlek, typ och tillbehör.

 Bäst vädersträck?

– Söderläge brukar kännas självklart. Då blir soltimmarna många och vattnet hålls varmt längre in på hösten. Men man vill också kunna sitta och lapa sol utan att vända poolen ryggen. Det måste man tänka på innan poolen anläggs, konstaterar Jeanette Skålander, som också lyfter fram vikten av insynsskydd. Plank är mindre bra än växtlighet som är vackrare och föränderligt.

Måste man insynsskydda?

– Nej, men insynssyddet fyller flera bra funktioner. Dels skyddar det mot insyn, men det utgör också en avdelare i trädgården och markerar var poolområdet börjar och slutar.

Undvik att ha löv -eller barrträd nära poolen, liksom träd med stora rotsystem. Fallna och senare ruttnade löv är inte roligt i en pool. Fruktträd/bärbuskar är inte heller lyckat, då fallfrukten/bären fläckar ner och kladdar kring poolen. En angränsande gräsmatta eller grusiga ytor fungerar också dåligt, då skräp lätt hamnar i poolen. Så rena och lättskötta ytor som möjligt är a och o!

Vilka växter är lämpliga kring poolen

Lummiga växter som inte skräpar ner, exempelvis japanskt prydnadsgräs – som ser ut som vassruggar och som står kvar hela vintern – eller bambu. Den är vintergrön och blir ofta 2-3 meter hög. Träd som silverpäron är också bra – de ger en känsla av medelhav – liksom ruggar av lavendel. Närmast poolen väljer de flesta att ha ett trädäck. Det smutsar inte ner poolen och är behagligt att gå och sitta på.

Vad behövs närmast poolen?

– Man behöver en stänk-fri zon, gärna med rejäla linor att hänga upp blöta handdukar på. En dusch att duscha av sig i före och efter badet är oumbärlig och bör vara placerad så att man passerar den till och från poolen. Duschen spar aggregatet, man bör absolut undvika smuts och partiklar i poolen, säger Jeanette Skålander. Även förvaring är viktigt invid en pool. Det blir mycket dynor och leksaker som ska stoppas undan efter dagens slut. Ihåliga bänkar för förvaring är ett smart val; de sväljer mycket.

Hur lyfter man fram sin pool?

Belysning bör man fundera över. Sommartid är det kanske ingen stor sak och många pooler har inbyggd belysning, men genom att placera spotlights på lite högre höjd, exempelvis i ett närliggande träd, får man större visuell variation. Under det mörka halvåret kan man välja att belysa annat i trädgården än poolen, om man vill ta bort fokus från den.

Sju saker att tänka på  inför poolköpet

 • Vad får anläggningen av poolen kosta?
 • Ska poolen vara en förlängning av vardagsrummet eller få en egen ”avdelning”?
 • Positionen – söder- eller västerläge?
 • Positionen vid poolen – du vill sitta med ansiktet mot poolen och solen.
 • Finns det löv/barrträd och buskar i närheten?
 • Finns det gräs eller grus i närheten?
 • Går det att få plats med en dusch och en stänkfri zon?

ANDRA ARTIKLAR