För fyra personer
Grillad flankstek
Ingredienser
- ½ dl balsamvinäger
- 1 dl olivolja
- ½ dl soja
- 4 vitlöksklyftor
- 2 salladslökar
- 1 tsk flingsalt
- 1 tsk nymalen svartpeppar
Gör så här
Dag 1
- Skala vitlöksklyftorna och krossa dem lätt med den platta sidan av kniven.
- Strimla salladslöken och blanda ihop resterande ingredienser till marinaden.
- Putsa köttet rent från eventuella senor men behåll fettet.
- Snitta köttet lätt på båda sidor och lägg ner det i en plastpåse tillsammans med marinaden.
- Marinera över natten.
Dag 2
- Ta upp köttet ur marinaden och torka det torrt med hushållspapper.
- Tänd grillen. Det tar cirka 30 minuter innan du har en perfekt grillglöd.
- Grilla flanksteken 4-6 minuter på varje sida till en innertemperatur på 53 grader.
- Ta av köttet från grillen och låt det vila på en skärbräda i 5 minuter.
- Skär köttet i tunna skivor tvärs över muskelfibrerna, vinkla kniven lite snett neråt så blir skivorna som mörast.
- Servera flanksteken med färskpotatisen, senapssåsen och en sallad.
Krossad färskpotatis med smör och gräslök
Ingredienser
- 600 g färskpotatis
- 50 g smör
- några kvistar dill
- 1 kruka gräslök,
- finhackad
- 1 tsk flingsalt
- nymalen svartpeppar
Gör så här
- Koka potatisen i saltat vatten tillsammans med dillen.
- Häll av vattnet och låt potatisen svalna något. Tryck försiktigt på potatisen med en sked eller med handflatan så att den krossas lätt.
- Smält smöret i en stor stekpanna.
- När smöret börjar fräsa lite tar du bort stekpannan från värmen och lägger ner potatisarna.
- Strö över gräslök, flingsalt samt en nypa svartpeppar och vänd försiktigt potatisen i smöret.
Senapsås
Ingredienser
- 1 burk lätt crème fraiche, 15 %
- 1 stor msk stark och söt senap
- 1 nypa flingsalt
Gör så här
- Blanda ihop ingredienserna till såsen och smaka av med flingsalt.
Grilltips
Ha gärna en sprayflaska med vatten nära till hands så att köttet inte bränns av uppflammande eldslågor.