Förarbetet är A och O

2024-05-26
Så var det dags att måla om fasaden. Då är det bara att köpa färg, redskap och börja måla, eller? Nja, de flesta vet nog att det krävs lite mer än så.

Det viktigaste arbetet är faktiskt allt som görs innan färgen ska strykas på, och att slarva kommer man inte långt på. Det menar experten Karin Mattson, teknisk servicechef hos en av Sveriges största färgleverantör.

Hur noga måste man vara med förarbetet? Finns det något man kan slarva med och fortfarande få ett bra resultat?

– Nej tyvärr, förarbetet är A och O. Åtminstone hälftel av tiden ska läggas på förarbete. Man kan till och med säga upp till 80 procent.

Vad blir konsekvenserna om man slarvar?

– Om man exempelvis inte tvättar fasaden så får man dels sämre vidhäftning. Tittar man på fönsterrutor efter vintern så ser man att ytan är smutsig. Fönsterytan är dessutom hård och slät, på fasaden fastnar hundra gånger mer smuts. Idag är det också mycket fokus på mögel. Dagens färg innehåller effektivt skydd som skyddar färgytan så att mögel inte ska fästa och spridas, men det har ju ingen effekt på mögel som redan växer på ytan, så det måste man ta bort innan man målar.

Hur långt innan målning ska fasaden tvättas?

– Man brukar säga inom 4 veckor.

Varför inte använda diskmedel?

– Handdiskmedel är gjort för att vara bra mot fett och matrester utan att händerna blir torra. Det gör att det inte mattar ytan, sedan så får du återfuktande ämnen som är svåra att skölja bort, ofta blir rester kvar på fasaden. Då har du två problem. Dels ett fett underlag och dels så har du inte mattat ytan. Det har förekommit att folk har tvättat med diskmedel som gjort att färgen har flagnat på hela husen. Det vi rekommenderar innan målning är ett starkt tvättmedel som dels tar bort fett, sot, pollen och mögel, men som också har ett högt ph-värde så ytan mattas för bra vidhäftning.
När fasaden tvättats med rätt medel ska fasaden skrapas. Allt som sitter löst ska bort.

– Lägger du färg på ett färglager så fäster den på färgen som redan sitter. Den kan inte gå igenom och fästa i träet. Sitter då den befintliga färgen inte tillräckligt bra, då släpper allt. Ju tjockare färgfilmen är, desto viktigare är det att skrapa noga.

Alla steg är viktiga. Skadat trä ska bytas ut, uppruggat trä och vassa kanter ska avrundas genom slipning och träet ska vara torrt innan fasaden förbehandlas med grundolja. Tänk på att följa rekommendationerna just för den produkt du använder eftersom råden kan skilja sig. Generellt ska man vara noga med att behandla fuktutsatta ytor.

På träytor som inte varit målade tidigare är det viktigt att grundmåla. Det gör att täckfärgen fäster bättre och att risken för fuktskador minskar. På träytor som varit målade tidigare räcker det att grundmåla där bart trä blottas.

När man ska välja täckfärg, spelar det någon roll vilken färgtyp som använts tidigare?

– Det finns flera aspekter. Oljefärger blir hårda när de åldras. Har man det i botten kan man lägga vad man vill på. Har man däremot en akrylatfärg i botten som är mjukare bör man inte måla med oljefärg på. När underlaget rör på sig så kan färgen spricka efter några år.

För att fasaden sedan ska stå sig vacker i många år framöver gäller det också att underhålla den med jämna mellanrum.

– De flesta färgfabrikanter rekommenderar att tvätta en gång om året, men det är det ju nästan ingen som gör. Jag brukar säga, att man kan ta en sida om året. Många gånger räcker det med vatten och en mjuk borste. Men det allra viktigaste är att man tvättar innan målning.

Vilket är ditt viktigaste råd till den som ska måla om fasaden i sommar?

– Fuska inte med underlaget, och lägg på ordentligt med färg. Det man många gånger ser är att färgen strykts ut för tunt. Man når som regel rekommenderad skikttjocklek (ca. 0,1 mm) på två strykningar. På väldigt släta ytor rekommenderar vi tre strykningar. Det ska ju gärna hålla i 12-15 år innan nästa målning. Då är det viktigt att man får på den mängden. Blir det för tunt börjar fukt gå igenom och då kan det krackelera. Så lägg på två strykningar på sågat virke och tre på obehandlat hyvlat virke.

Vilka verktyg behövs för fasadmålningen?

  • Tvättpensel
  • Tvåhands färgskrapa
  • Penslar i olika storleker för olika ytor.  Välj bra kvalitet och bra borst.
  • En vinkelpensel.
  • Ett förlängningsskaft och ett fasadrollerset
  • En skylift eller en byggnadsställning

Tänk på

  • Slå in utstickande spikar. Riv bort hårda kvistar
  • Ta det lugnt och metodiskt
  • Skydda glasrutorna med skyddsplast eller skräddarsydd skiva
  • Skrapa i en riktning för att hålla skäret vasst

Foto i toppen: Alcro

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.