Drömmen om en ny, fräsch och snygg bostad har för många husägare blivit lättare att förverkliga. De senaste decenniernas starka prisutveckling innebär att man kan realisera ett ansenligt kapital. Nybyggt kan till och med bli billigare än begagnat!
Med ett nybyggt hus har man möjlighet att själv välja design, material, färger, tapeter, kök, och så vidare. Man slipper dessutom underhållskostnader och fastighetsskatt (de första åren).
Claudia Wörmann på Svenska mäklarhuset, som analyserat den svenska bostadsmarknaden sedan 2001, säger:
– De två vanligaste sätten att köpa nytt hus är att man antingen köper en tomt själv och anlitar ett husföretag för hela eller delar av processen, eller så köper man ett hus i ett nybyggt grupphusområde. Sedan finns det ett antal kombinationer.
Vilka är “fallgroparna”?
– Det som är viktigt att ha koll på är tillvalslistan. Den kan lätt dra iväg. Håll koll på de kostnaderna. Köper du en tomt är en annan fallgrop att du inte vet vad markarbetet kostar, utöver att gjuta en grund och sätta dit ett hus. Måste det sprängas eller pålas, etcetera? Ta noga reda på dessa kostnader.
Hur gå tillväga?
– Allt finns på nätet. Både lediga tomter, kontakter till husföretag och fastighetsmäklare som förmedlar nyproduktion.
Hur lång tid tar hela processen?
– Först ska du få bygglov för ditt hus, sedan ska huset beställas och levereras. Sedan ska det byggas. Totalt kan du räkna med att från det att du köper en tomt till dess att du kan flytta in tar det cirka ett år. Vid kontakt med en säljare/fastighetsmäklare för ett husföretag kan det ta lite olika lång tid beroende på var i projektet du kommer in. Du kan köpa ditt hus på en ritning eller komma in senare när huset är uppfört och du bara i stort sett behöver beställa tillval. Ofta sker det när man bygger stora projekt, med fler än ett enda hus.
Var hämtar man lämpligen information?
– Är du inte byggnads-kunnig själv bör du vända dig till en husfabrikant eller fastighetsmäklare som förmedlar nyproduktion. Alla husfabrikanter är inte lika. Det finns de som är lite billigare och de som är dyrare, mer exklusiva. All information finns på internet.
Aktuella trender, 2014?
– Färgerna varierar, från ljusa, vita hus till svarta, säger Johan Danielsson, chefsarkitekt på SAR.
– Intresset för slamfärger har ökat, där fasaden absorberar dagsljuset på ett vackert sätt. De invändiga ytorna behandlas mer med färg och mönster idag. Vi jobbar mer med tyngre textilier och skapar ett varmare boende än för tio år sedan. Golvmaterialen skiftar mer åt det rustika eller ljusa golvet, vilket ökar reflexerna av dagsljuset in i rummet och skapar ljusa vackra rum. Den naturliga träytan kommer alltmer i inredningen, liksom mixad inredning, inslag av personlig stil (’att uttrycka vem du är’) samt önskemål om energieffektiva hus, avslutar Johan Danielsson.
Så säger företagen
Camilla Gramner, NCC: ”Det gäller att tänka igenom vad man faktiskt vill ha; vilken funktionalitet och vilka värden som är viktiga för ens egna och familjens behov.”
Lars Bonander, Götenehus: ”Vi arbetar med Totalentreprenad, som är det mest trygga alternativet för dig som kund. Det är det som man som huskund hos oss betalar för: vår expertis i arkitektur och upplevelse. Det första steget är ju kanske viktigast av allt: allt välja tomt. Där finns det mycket att tänka på och som vi gärna hjälper till med.”
Ulrika Bodin, Vårgårdahus: ”Kolla referenser, både vad gäller säljare och entreprenörer. Tänk långsiktigt… Billigaste huset kanske inte är det mest ekonomiska i en förlängning. Hustillverkaren hjälper till hela vägen: från idéskiss, planering, projektering, myndigheter, försäkringar etc. Vi är mycket flexibla och det finns många möjligheter att förändra huset efter kundens önskemål och behov eller tomtens beskaffenhet.”
Per Andersson, Myresjöhus: ”Största frågan man måste ställa sig är om man har tänkt att hålla i byggnationen själv och vara väldigt engagerad eller om man vill investera i ett inflyttningsfärdigt hus byggt på totalentreprenad.”