Flest villainbrott på vintern

2024-09-08
Under de senaste tio åren har bostadsinbrotten varierat, men visat på en uppåtgående trend och just villainbrott har fått en allt mer säsongsbetonad prägel. De flesta anmälda inbrott sker under november månad, tätt följt av oktober och december.

Just inbrott i hemmet är något som skapar mycket oro eftersom det upp-levs som mer kränkande än andra stöldbrott.

Vetskapen om att okända personer varit i ens hem och rotat bland ens personliga tillhörigheter kan för många kännas, minst sagt, obehagligt. Men trots att många bostadsinbrott anmäls, nästan 75 procent,  så är de få som klaras upp och det finns få misstänkta.

Även om ett hemlarm inte innebär en garanti mot inbrott så är det en smart investering. Det blir svårare för tjuven samtidigt som det har en avskräckande effekt.

Att välja larm kan vara svårt, det finns många leverantörer som erbjuder flera olika typer av lösningar och priserna skiljer. Månadskostnaden för att koppla upp sig mot en larmcentral är det som prismässigt påverkar mest på lång sikt. Ser man inte upp kan det sluta med att man betalar för tjäns-ter man kanske inte ens behöver. Vilket typ av larmsystem som passar bäst går heller inte att ge ett generellt svar på. Det beror på flera parametrar, bland annat om det är en lägenhet eller hus, hur stort det är och hur många våningar det har. Jämför därför olika leverantörer och ta reda på vad som erbjuds och vad du får för pengarna.

På Sveriges största jämförelsesajt om hemlarm, larmkollen.se, kan du på ett enkelt sätt jämföra olika hemlarm.

Ett larm kan skydda mot mer än bara inbrott. Med dagens teknik har larm tagits fram för att kontrollera fukthalten i hemmet, temperaturer, ledningstryck, nivåkontroll av vatten, olja i brunnar och kärl. Många känner nog till att fuktskador årligen kostar hundratals miljoner kronor, då är det en stor fördel att i ett tidigt skede kunna stoppa
läckaget innan skadan blir för stor.

Systemen blir allt smartare. Idag kan man skydda sig mot brand, fukt, inbrott, och dessutom hålla koll på husets inomhusklimat i ett och samma system.

Förebygg inbrott – polisen tipsar

  • Det egna beteendet i kombination med lås/larm är en viktig faktor.
  • Belysning som tänds och släcks vid olika tillfällen är bra.
  • Ha en sensor som tänder utebelysningen när någon rör sig i trädgården.
  • Fönster- och altanlås, är ett krav från försäkringsbolagen.
  • Öppna inte dörren för vem som helst.
  • Om du ska resa bort, be grannarna flytta soptunnan, tömma brevlådan, med mera så det ser ut som om du är hemma.

Foto i topp: Schneider

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.