Ingredienser
Lingonmousse
- 3 dl lingon
- 3,5 msk socker
- 50 g philadelphia
- 100 g kesella
- 250 g vispgrädde, 40 %
- 90 g strösocker
- 3 gelatinblad
- eventuellt en spritspåse
Saffranshonung
- 2 msk flytande honung
- 0,5 g (1 paket) saffran
Chokladdoppade fikon
- 6 färska fikon
- 100 g 70 % mörk choklad
- 1 msk smör
Gör så här:
Lingonmousse
- Koka upp 3,5 msk socker och lingon. Mixa slät med en stavmixer. Lägg geletinbladen i kallt vatten.
- Vispa phiadelphia, kesella och strösocker. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält under omrörning i lingonpurén.
- Blanda lingonpurén med ostblandingen. Vispa grädden lätt och blanda även ner den. Moussen kan kännas lös men kommer att bli fast i kylen.
- Vill du spritsa ut moussen på tallrikar eller i glas vid servering behåller du den i bunken och ställer den i kylen. Det går också bra att fylla glas direkt och ställa in i kylen i några timmar.
Saffranshonung
- Om du har saffran i trådar, krossa först saffranet med en sockerbit i en mortel till ett pulver.
- Blanda saffran och honung i en mugg och värm några sekunder i mikron så att honungen blir mer rinnig.
Chokladdoppade fikon
- Riv eller hyvla cirka 0,5 dl av chokladen för garnering och ställ åt sidan.
- Grovhacka resterande choklad och smält tillsammans med smöret antingen över ett vattenbad eller i en mikrovågsugn.
- Rör om i chokladen tills den är blank och allt smör har smält.
- Skär fikonen i hälften och doppa i chokladen. Sätt fikonen på en tallrik och låt chokladen stelna.
Vid servering
Vill du spritsa ut moussen för du över den från bunken i en spritspåse och spritsar ut på tallrikar eller i glas. Garnera med de chokladdoppade fikonen, ringla över saffranshonungen och strö över riven choklad.
Foto i toppen: Anna Pettersson