Dags att måla om husfasaden? De flesta av oss väljer att måla om i samma kulör som tidigare. Men man kan också välja att tänka helt nytt för att ge huset ett rejält ansiktslyft.
Vid en ommålning av husfasaden finns mycket att ta hänsyn till. Den omgivande naturen, husets form och stil, miljön, underlaget och närliggande byggnader. Allt detta spelar roll för hur slutresultatet blir. Och det är inte självklart att du får måla i vilken färg du vill.
– Om du ska byta kulör, ta kontakt med bygglovsavdelningen i din kommun. Det kan finnas områden där endast en viss färgskala är tillåten. Om man då målar i ”fel” färg kan man i värsta fall tvingas måla om. Tumregeln är att alltid söka bygglov om fasadkulören väsentligt avviker från kringliggande bebyggelse, säger Yvonne Karlsson, certifierad färgsättare och tillägger att vissa kommuner lägger en färgplan för ett visst område – och de reglerna gäller.
I de flesta fall är det förstås fritt fram att välja färg efter tycke och smak. Viktigt att komma ihåg är dock att den färg du ser på färgprovet i butiken kommer att uppfattas betydligt starkare och klarare än på färgprovet, bland annat på att utomhusljuset är mångdubbelt starkare än konstgjort ljus.
Kort sagt; fasadfärgen samspelar med ljus och omgivning och kommer att uppfattas på ett annat sätt än man kanske anar.
– Välj alltid en ”smutsigare” och dovare färg i butiken. På ditt hus kommer den att upplevas som klarare, säger Yvonne Karlsson.
Ett ljust pastellfärgat hus blir nästan alltid ljusare än sin omgivning och drar därmed blickarna till sig. En gråblå färg på färgprovet blir på fasaden tydligt blå. Gröna och rosa hus blir lätt blågröna och blårosa i kontrast till naturen. Ett hus som är omgivet av natur blir oftast vackrast i gult, mörkrött eller dovt grönt, eftersom den svenska naturens färger drar mest åt gult. denna naturliga färgskala i särklass vanligast. Den får huset att smälta in i omgivningen på ett behagligt sätt.
Vilka är de mest populära fasadfärgerna just nu?
– På arkitektritade småhus ser man allt oftare jordfärger som mossgrönt, jordbrunt, ockragult eller falurött. De ingår i samma ”färgfamilj” med sin skogsdoftande dovhet. Annars är vitt, gult, grafitgrått och svart väldigt populärt. Just svart känns som den tydligaste trenden på 2000-talet, säger Yvonne Karlsson och berättar att en mörk fasadfärg döljer husets form, då det uppfattas som en kompakt enhet. Att kontrastera en mörk fasad med en ljus dörr eller ljusa snickerier drar blickarna till sig. En färg som är ljusare än sin omgivning syns alltid mer och avslöjar skuggor, ytstruktur och former.
– Svart eller annan mörk kulör står sig vackert mot exempelvis granskog, konstaterar Yvonne Karlsson och tillägger att svart dock har en nackdel; det drar åt sig värme, vilket innebär att den slits aningen snabbare än en ljus.
Är man osäker på den nya färgen tipsar Yvonne Karlsson om att provmåla någon kvadratmeter, gärna i ett hörn. Då får man en bild av hur det kommer att se ut i olika ljus under dagen.
Ett annat tips är att ge sig ut och kolla på andras husfasader. Gillar man en färg; knacka på och fråga!
Hon tycker att man absolut kan måla om sin fasad själv – om man orkar och vill. Tänk dock på att köpa rätt verktyg och redskap av god kvalitet och hyra en bra, stabil byggställning för att undvika olyckor.
– Om man väljer samma kulör som innan är det ju inget måste att måla om hela huset samma sommar. Man kan börja med södersidan, som ju utsätts mer för sol och värme, för att året därpå avsluta med norrsidan. Två strykningar brukar räcka.