När lagerchefen Stefan Nordström för snart femton år sedan köpte den gula 20-talsträvillan i Huddinge utanför Stockholm var den i stort behov av upprustning. Han började varsamt renovera och iordningställa. 2006 hade familjen vuxit och då upp-stod även behov av mera utrymme. Framför allt önskade de sig ett större garage med utrymme för två bilar.
– I samband med det föll det sig naturligt att bygga ut huset, ovanpå garaget. Det innebar ett åtta kvadratmeter stort utrymme där entrén fanns ursprungligen, som vi har valt att inreda som matsal. Och på övervåningen resulterade utbyggnaden i ett tolv kvadratmeter stort sovrum, säger Stefan, som har byggt hela utbyggnaden på egen hand.
Han understryker att han har mycket erfarenhet av att bygga – både stora och små projekt – och drivs av ett stort intresse.
Så snart idén var kläckt började han skissa och göra ritningar. Ambitionen var att göra en gedigen och tidstypisk utbyggnad som harmonierar med husets ”själ”.
– Det är väldigt viktigt att man är noggrann och detaljerad om man gör en egen ritning. Är man det minsta tveksam är det bättre att anlita en arkitekt. Allt måste bli rätt, för att slutresultatet ska bli bra, konstaterar Stefan, som även gjort konstruktionsritningarna.
2006 blev bygglovet för utbyggnaden klart och Stefan kunde sätta igång. Han ansökte om att bli kvalitetsansvarig byggherre för sitt eget byggprojekt hos kommunen – och blev godkänd efter långa förhör kring tekniska frågor samt goda referenser från tidigare projekt.
Samma år gjöt han grunden, som fick pålas upp, eftersom den stod på lera. Ovanpå grunden gjöt han betongvalv.
Sedan gick det något år innan han påbörjade nästa steg; att bygga en stomme. Med hjälp av lånade byggställningar kom den så småningom på plats, trots att den var väldigt hög och krånglig att jobba med. Han tog med anledning av det lite hjälp av en svåger och lät hantverkare blåsa in isolering – men i övrigt har han gjort allt själv från ax till limpa.
2010-2011 var utbyggnaden äntligen klar. Då hade Stefan byggt av och till på lediga stunder i nästan fem år. Resultatet är en gedigen och snygg utbyggnad med tidstypiska detaljer, som nygjorda fönster i 20-talsstil och ”nygamla” element samt tillvaratagna, gamla lister.
Han är mer än nöjd med resultatet och tycker att det blev som han hade tänkt sig. Eftersom han gjorde allt jobb själv landade slutsumman på cirka 100 000 kronor. Om man anlitar proffs blir det förstås betydligt dyrare; för en 20 kvadratmeter stor utbyggnad får man räkna med cirka 500 000 kronor eller mer.
Stefan anser att man som lekman ska tänka sig för både en och två gånger innan man bygger ut själv. För hans del gick det bra. Men om man inte har erfarenhet och kunskap ska man hellre anlita ett proffs. Om man ändå väljer att bygga själv är det viktigt att vara noggrann i överkant och att alltid följa alla byggregler och brandregler. Samt att satsa på bästa kvalitet i material. Det lönar sig i längden.
– Hitta inte på egna lösningar, utan följ de byggregler som finns, tipsar han.
När man funderar på var utbyggnaden ska vara bör man tänka på:
- Vad är tillåtet enligt detaljplanen?
- Hur ser marken ut? Utbyggnaden måste stå på bra grund för att undvika framtida sättningar i huset. Gör en geoteknisk undersökning vid minsta tvekan.
- Måste du ta bort träd och buskar?
- Var finns el- och telekablar? Om man i framtiden behöver komma åt dem kan det bli svårt om utbyggnaden finns ovanpå.
- Vatten- och avloppsrör?
- Var ligger solen på under dagen?
- Utsikten från utbyggnaden?
- Insyn från grannar och gata?
Foton i artikeln: Maria Zaitzewsky