Peter Englander – Söderns godaste frukt i Norden

2024-05-29

Om det finns en riktigt varm plats i din trädgård och om du inte bor kallare än i Växjö är det din plikt att plantera en persika. Allra helst mot husväggen, muren eller planket. I början av våren exploderar det lilla trädet med små, rosa blommor på bar kvist. Och framåt augusti, om du skött dina kort väl, kan du sätta tänderna i gulorangeröda, velourmjuka frukter som är så sanslöst goda att du måste böja dig framåt för att inte snålvattnet ska rinna på kläderna.  Det finns ett par riktiga sorter som klarar vintern ända upp i odlingszon III. Bor du ännu längre norrut planterar du din persika i en kruka och vinterförvarar den svalt och frostfritt.

Persikoträdet blir över sex meter högt, men oftast ungefär hälften här hemma. Eftersom det blommar tidig vår, ofta redan i april, kan de små blommorna skadas av nattfrost. Bästa sättet att undvika detta är att svepa säckväv runt trädet och på så vis skydda mot vårsolen och därmed försena blomningen. Ett annat krux som de flesta persikoodlare råkat ut för är krussjuka, ett svampangrepp som förvärras regniga och fuktiga vårar och försomrar. Bladen blir rödaktigt buckliga och ja, krusiga. Då gäller det att fort plocka bort de angripna bladen så att nya erbjuds plats. Tänk också på att ett välskött träd alltid är friskare än ett plågat. Bra jord, vatten och vårgödning lindrar symptomen. Välj någon av sorterna ’Frost’ och ’Riga’ som är någorlunda resistenta mot krussjuka och dessutom härdiga värre. Sistnämnda ska klara ända upp till odlingszon IV om den står skyddat.

Plantera ditt persikoträd i trädgårdens varmaste jord i söder eller väster, allra helst mot en fasad. Gräv en rejäl grop, minst en halv meter djup. Jorden runt om måste också vara lucker och ogräsfri. Bäst är att plantera på våren och vattna regelbundet tills persikan etablerat sig. Det brukar ta ett par år.

För dig som bor ännu längre norrut och för den som inte vill tampas med krussjuka rekommenderar jag odling i kruka. Jo, så är det. Åkomman är chanslös om du låter persikoträdet växa i ett svalt och någorlunda frostfritt vinterviste. Växthuset är i sammanhanget oslagbart. Då kommer blommorna redan i början av februari. Tänk själv att sitta och titta på de små fina blommorna samtidigt som snöflingorna dansar utanför glaset. Eftersom alla bin och humlor sover vid den här tiden på året måste du hjälpa till med pollineringen. Smek därför varje blomma med den mjukaste av penslar upprepat ett par gånger under våren. Lyft sedan ut krukan på terrassen när vårnätterna håller minst tio plusgrader. Så nu vet du vad du ska göra i vår. Köpa en persika! Och när du ändå är i farten kan du plocka med dig en nektarin också. Och en aprikos.

Foto i toppen: Peter Englander

Läs mer om vår krönikör Peter Englander på peterenglander.se.

ANDRA ARTIKLAR