Det är nu, i god tid innan odlingssäsongen drar igång, som det kan vara klokt att börja fundera på och planera för eventuella förändringar i trädgården, åtminstone av större omfattning.
Mycket kan vi naturligtvis göra själva, utan tvekan det mesta, om man nu gillar att jobba, fixa och dona i sin trädgård. Men funderar du på större åtgärder och tänker anlita hantverkare, då är det dags att agera nu. Duktiga hantverkare är ofta bokade flera månader i förväg.
Med andra ord, vill du att poolanläggningen, muren, stenläggningen eller den nya utebelysningen ska vara på plats till sommaren, ja då är det nu du ska boka tid.
Men det finns också annat att pyssla med, även om snötäcket fortfarande ligger kvar. Beskärning av buskar och träd är ett jobb som du med fördel gör nu.
Även perenner, det vill växter som kommer tillbaka år efter år, kan du börja jobba med nu under tidig vår. Så i kallbänk, i lådor eller krukor. Ställ sedan ut dem i kylan. De behöver en kylperiod för att gro. Framåt hösten är de sedan färdiga att plantera i rabatten.
Anlita en trädgårdsdesigner?
Vi du ha råd och tips och kanske anlita en trädgårdsdesigner, gå in på www.svenskatradgardsdesigners.se. Där hittar du branschorganisationens medlemmar, som alla har dokumenterad kunskap och lång erfarenhet.
Tips för en lättskött trädgård
Trädgården. En av de stora fördelarna med att bo i hus eller hur? Med lite planering kan man skapa en lättskött trädgård, som inte kräver massor av tid och som samtidigt blir en blommande oas.
Så här års börjar vi på allvar längta ut, eller hur? Tänk friheten att sitta ute och njuta av den sköna solvärmen, de vackra blommorna och fåglarnas kvitter. Inte grillkvällarna på altan att förglömma. Många älskar också att jobba i sin trädgård, andra inte.
Det går att med enkla medel åstadkomma en lättskött trädgård. Först och främst handlar det givetvis om vad den ska användas till. Fundera på det, innan du börjar planera.
Många med ett högt arbetstempo mitt i livet är nog fullt nöjda med en vacker blommande och grönskande trädgård, som framförallt inte kräver massor av arbetstimmar. Men visst vore det ändå roligt att odla lite egna grönsaker? Allt fler gör det också. Det är enkelt och klimatsmart, och som sagt roligt. Budgetvarianten är odlingslåda. Välj till exempel, rädisor, sallad, lök och morrötter, eller vad du nu föredrar. Och varför inte odla kryddor i kruka?
15 snabba för en mer lättskött trädgård:
- Samla rabatter, plattor och gräs för sig.
- Avgränsa planteringar med rabattkant – kantstenar eller kantstöd av tryckimpregnerat trä. Plast finns också förstås för dem som eventuellt föredrar det. Oavsett vad, rabattkanten hindrar gräsmattan att växa in i rabatten.
- Ha inte rabatterna för nära husväggen. Se till kommer regnvattnet kommer åt växterna och huset samtidigt får luftrum.
- Slipp tråkig ogräsrensning. Med marktäckande växter – buskar och perenner – blir det jobbigt för ogräset att breda ut sig.
- Nävor är effektiva och vackra ogrässtoppare.
- Exempel på andra bra och lättskötta perenner: lammöra, gullgröna, daggkåpa, solhatt, prydnadsgräs.
- Stefanandra är med sina dekorativa blad en utmärkt marktäckare under stora träd, till slänter, buskage och häck. Blir under hösten röd och orange.
- Välj stabila växter som inte behöver bindas upp, t ex röd stjärnflocka och röd solhatt.
- Samplantera gärna en rabatt av växter med olika höjd, till exempel pion, funkia, daglilja, ormbunke och växter med stora blad.
- Exempel på lättskötta häckväxter: brudspirera, avenbrook, tuja och syrén.
- Välj friväxande blommande buskar som bara behöver ses över och klippas vart tredje till vart femte år.
- Lättskötta buskar: doftjasmin, fläder, prydnadskörsbär.
- Låt gräsmattan vara fri från växter, plantera utanför. Mycket enklare när gräset ska klippas.
- Täck igen öppen jord med exempelvis 5–10 cm lager barkmull eller flis. Om solljus kommer ner på öppen jord gror ogräsfrön.
- Att komma ihåg till hösten. Låt perennerna stå kvar. Även höstlöven som förmultnar och blir till ny näring för gräsmattan.